«Να μην προχωρήσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας στα Λιπάσματα Καβάλας για απολύσεις και να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις», ζητά μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, με επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Εργασίας.

 

Συγκεκριμένα:

 

«133 εργαζόμενοι στα "Λιπάσματα Καβάλας" -οι μόνοι με σύμβαση αορίστου χρόνου- παραμένουν έξω από τη δουλειά τους, έξω από το εργοστάσιο, παρά και τη δικαστική τους δικαίωση.

 

Καλούνται σε "τριμερείς συμφιλιωτικές συσκέψεις" προκειμένου να προχωρήσουν ομαδικές απολύσεις από την εργοδοσία του Λαυρεντιάδη.

 

Εν τω μεταξύ οι εργασίες στη βιομηχανία έχουν πλήρως "εργολαβοποιηθεί", με ό,τι σημαίνει αυτό για τα εργασιακά δικαιώματα και το εισόδημα των 500 περίπου εργαζομένων που δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις, αλλά και την ίδια την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.

 

Χρησιμοποιείται, μάλιστα, το "τρικ" να μετακινούνται οι εργαζόμενοι από εργολαβική σε εργολαβική εταιρεία, πάντα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε ποτέ να μην κατοχυρώνουν δικαίωμα σε σύμβαση αορίστου.

 

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με τον πολύχρονο αγώνα τους διεκδικούν να ακυρωθούν οι απολύσεις, να επιστρέψουν στις δουλειές τους, χωρίς μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση.

 

Η κλιμάκωση του αγώνα τους τούς έφερε να κατασκηνώνουν μπροστά στο υπουργείο για 24ωρα, προκειμένου να προβάλουν τα αιτήματά τους και να πάρουν απαντήσεις από το υπουργείο. Η κίνησή τους γνώρισε την αμέριστη αλληλεγγύη σωματείων και απεργών.

 

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι προτίθεται να κάνει για:

 

Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει;

 

Να μην προχωρήσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για απολύσεις, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις;».