Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου, με αφορμή την εξαίρεση μνημειακών τόπων της Π.Ε. Καβάλας από τις πολιτιστικές διαδρομές «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και «Πολιτιστική Εγνατία Οδός».

 

Όπως σημειώνει, από τις διαδρομές εξαιρούνται τα μνημεία που βρίσκονται στην πόλη της Καβάλας και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που άλλωστε αποτελεί και έναν από τους βασικούς σταθμούς της περιοδείας του Αποστόλου των Εθνών.

 

Αναφερόμενη σε δηλώσεις της κ. Μενδώνη σε τοπική ιστοσελίδα, σύμφωνα με τις οποίες «για να ενταχθεί ένα έργο για χρηματοδότηση πρέπει να υπάρχουν έτοιμες προς δημοπράτηση μελέτες» και σημειώνοντας επιπρόσθετα με νόημα ότι «ας ετοιμαστούν μελέτες, να είναι έτοιμες για δημοπράτηση και το επόμενο ΕΣΠΑ είναι προ των θυρών, για να τις εντάξουμε και να προχωρήσουν και άλλα έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων», η κ. Ελευθεριάδου ζητά από την Υπουργό να απαντήσει:

 

1. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν τα μνημεία της Καβάλας από τη διαδρομή «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»; Εργάζεστε στην κατεύθυνση συνολικής ανάδειξης των μνημείων και αν, ποιο το χρονοδιάγραμμα; Με ποια κριτήρια επελέχθη η ένταξη (ή μη) των μνημείων στις εν λόγω διαδρομές, ανεξάρτητα από την ένταξη τους (ή μη) στις προτάσεις σας προς το Ταμείο Ανάκαμψης;

 

2. Ποια έργα στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων δεν έχουν ώριμες μελέτες και γιατί; Υπάρχει κίνδυνος απένταξης του μνημείου από τον κατάλογο της Unesco; Προτίθεστε να επανεξετάσετε την ένταξη έργων-κυρίως-από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων , τουλάχιστον στο κομμάτι της ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών και στο δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας που προτίθεστε να υλοποιήσετε για την εν λόγω διαδρομή;

 

(δελτίο Τύπου)