Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι τουρίστες ώστε να φτάσουν στη χώρα μας για τις διακοπές τους. Κλειστά σύνορα, ακριβά τεστ αλλά και πολύωρη αναμονή στον Προμαχώνα τους κάνουν να σκέφτονται ξανά αν θα περάσουν την άδεια τους στην Ελλάδα.

 

Οι τουρίστες από τη Σερβία χρησιμοποιούν συχνότερα τα συνοριακά περάσματα της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή είναι ο γρηγορότερος και ο πιο γνωστός τρόπος για να επισκεφθούν τα θερινά θέρετρα στη Βόρεια Ελλάδα. 

 

Τα τελωνεία Δοϊράνης (Κιλκίς) και Νίκης (Φλώρινα) είναι κλειστά και είναι αυτά που χρησιμοποιούν περισσότερο οι Σέρβοι τουρίστες για είσοδο στη χώρα μας προς άλλους προορισμούς.

 

Από όλες τις συνοριακές διαβάσεις, μόνο μία άνοιξε πρόσφατα, αυτή των Ευζώνων με περιορισμένες ώρες εργασίας, από τις 7 π.μ. έως τις 11 μ.μ. Οι περισσότεροι Σέρβοι τουρίστες ξεκινάνε το ταξίδι το βράδυ για να αποφύγουν τη ζεστή κατά τη μέρα, λόγω των μικρών παιδιών και για να αποφύγουν τις ουρές στα σύνορα.

 

Στο τελωνείο του Προμαχώνα σχηματίζονται μεγάλες ουρές και πολλές φορές η αναμονή είναι πολύωρη. Βλέποντας τα παραπάνω αρκετοί αποφασίζουν να μην σχεδιάσουν για φέτος της διακοπές τους στην Ελλάδα. 

 

640 ευρώ μόνο για τεστ 

 

«Η απόφαση ότι τα παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών πρέπει να έχουν αρνητικό PCR τεστ έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό ακυρώσεων», λένε στο KavalaNews.GR ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων. 

 

Πέρυσι, παιδιά ηλικίας έως 12 ετών ήταν ελεύθερα να διασχίσουν τα σύνορα, και τώρα το όριο αυτό έχει μειωθεί στα πέντε έτη. Το μοριακό τεστ στη Σερβία κοστίζει 80 ευρώ ανά άτομο.

 

Μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να πληρώσει 4x80 κατά την αναχώρηση και 4x80 κατά την επιστροφή, δηλαδή 640 € μόνο για τεστ την ώρα που το rapid test κοστίζει μόλις 20 ευρώ στη Σερβία.

 

Κλειστά παραμένουν επίσης τα σύνορα Βοσνία Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο και δεν μπορούν να περάσουν στην χώρα μας είτε εμβολιασμένοι είναι με αρνητικό τεστ. 

 

Το γνωρίζουμε και πιέζουμε

 

«Είναι κάτι για το οποίο πιέζουμε από την πρώτη στιγμή. Μπορεί και πριν από τα Χριστούγεννα. Προσπαθούμε με επαφές με την Σέρβικη και Ελληνική κυβέρνηση να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα εφόσον και τα επιδημιολογικά δεδομένα σταθεροποιηθούν. 

 

Είναι σαφώς αποτρεπτικό. Το θετικό είναι ότι η Σερβία τα πάει καλά στους εμβολιασμούς. Θέλουμε να τους διευκολύνουμε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε», είπε στον KavalaNews 102.8 ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων  Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Γιάννης Μαρκιανός

 

Καλύτερα τα πράγματα στη Θάσο 

 

«Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θάσο έχει βελτιωθεί αισθητά. Οι εμβολιασμοί πάνε καλά και αυτό μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. 

 

Όλα είναι σε μία λεπτή κλωστή και όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση. Εάν αυτή είναι καλή μπορούμε να αισιοδοξούμε. Αν συμβεί κάτι απρόοπτο δεν θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Καλός ή κακός ο μοναδικό τρόπος φαίνεται πως είναι οι εμβολιασμοί», επισημαίνει.  

 

Κρατήσεις και από Έλληνες 

 

«Το τελευταίο 5θημερο βλέπουμε κάποια κίνηση σε σχέση με την ησυχία που υπήρχε. Ήρθαν κάποιοι Ρουμάνοι. Όλοι είναι έτοιμοι να αρχίσουν. Προσωπικό. 

 

Παραδόξως σε σχέση και από άλλες χρονιές βλέπουμε και από Έλληνες αν όχι να κλείνουν να κάνουν ερωτήσεις και να αναζητούν κατάλυμα.  Συνήθως οι Ελληνες ήταν της τελευταίας στιγμής. Βλέπουμε μία τάση νωρίς αρκετά έντονη. 

 

Επίσης βλέπουμε και τους Βαλκάνιους τουρίστες να κάνουν κρατήσεις. Προς τα τέλη Ιουνίου θα φαίνεται μία εντονότερη ροή», επισημαίνει. 

 

Ακούστε όσα δήλωσε ο Γιάννης Μαρκιανός στον KavalaNews 102.8: