Με κύριο στόχο την προστασία, την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση της επισκεψιμότητας κάθε Μουσείου και Μνημείου Στρατιωτικού ενδιαφέροντος με την ιστορία όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη του Στρατιωτικού Τουρισμού στην Ελλάδα μεταξύ του  υπουργούς Εθνικής Άμυνας  Νίκου Παναγιωτόπουλου με  τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού  Λίνα Μενδώνη και Τουρισμού  Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να συνυπογράψει μαζί τους σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Ιω. Καποδίστριας».

 

 Με το Μνημόνιο που υπεγράφη, τα Υπουργεία Εθνικής Αμύνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού συντονίζουν τις δράσεις τους προκειμένου να δοθεί οργανωμένη ώθηση στον Στρατιωτικό Τουρισμό, με επίκεντρο το Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών. 

 

Ο Στρατιωτικός Τουρισμός ανήκει στα σχετικώς νέα και ραγδαία αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού διεθνώς και η Ελλάδα διαθέτει πλήθος αξιοθέατων της συγκεκριμένης κατηγορίας, σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και από διαφορετικές περιόδους της ιστορικής πορείας του Έθνους.

 

Για τους λόγους αυτούς το Μνημόνιο κρίνεται σημαντικό, προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τουριστικά μνημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος, μουσεία, συλλογές κινητών μνημείων και κειμηλίων, ακίνητα μνημεία και εγκαταστάσεις, καθώς και τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα όπου έχουν λάβει χώρα σημαντικά για την Ελληνική Ιστορία πολεμικά γεγονότα (μάχες, ναυμαχίες, συρράξεις, κ.λπ) και, όπως εξυπακούεται, από κοινού με το άμεσο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον τους.

 

Στη σύντομη ομιλία του, ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων: 

 

«Συζητούμε με τη Στρατιωτική Ηγεσία πόσα σημαντικά μνημεία διαθέτουμε στο σύνολο της Επικράτειας, τα οποία -κατά τη γενική αίσθηση- δεν αναδεικνύονται όγάσο θα έπρεπε προκειμένου να τονωθεί η επισκεψιμότητά τους και ν' αποτελέσουν πόλο έλξης ανθρώπων που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα για να δουν μεταξύ άλλων ιστορικές τοποθεσίες, μνημεία, σημεία μαχών, αναρίθμητα σημεία αναφοράς της μεγάλης και ένδοξης Στρατιωτικής Ιστορίας της Ελλάδος.

 

Κατά το Μνημόνιο ορίζεται από το Υπουργείο το Πολεμικό Μουσείο ως φορέας συντονισμού και υλοποίησης της συνεργασίας. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να αναδείξουμε ειδικά το Πολεμικό Μουσείο και τον πολύ κρίσιμο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην ανάπτυξη όλου αυτού του σκεπτικού. Θεωρώ ότι υπό την παρούσα Διοίκηση ήδη έχει δοθεί ένας νέος τόνος όσον αφορά στην αξιοποίηση της Στρατιωτικής Ιστορικής κληρονομιάς της χώρας με συνέργειες, πρωτοβουλίες, δράσεις, δραστηριότητα που θα έλεγα είναι πρωτόγνωρη

 

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίσαμε είναι η απουσία πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να προωθηθούν οι δράσεις του Πολεμικού Μουσείου. Θεωρώ ότι σε συνέργειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τα Υπουργεία σας, με φορέα το Πολεμικό Μουσείο και τη δική μας συνδρομή όπου αυτό είναι εφικτό, θα μπορούσαμε να δώσουμε λύση σ' αυτό το πρόβλημα ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα.

 

Άλλες χώρες κάνουν ανάλογες ενέργειες με πολύ ορατά αποτελέσματα. Ήρθε η ώρα μέσα σε λελογισμένο πλαίσιο, το οποίο θα προσδιορίσει η συμβουλευτική συνεισφορά και η παροχή ειδικής επιστημονικής τεχνογνωσίας από το Υπουργείο Πολιτισμού να αναδειχθεί κι αυτό το προϊόν».

 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

 

«Είναι πολύ σημαντική μέρα σήμερα, γιατί φτάνουμε στο τέλος μιας συζήτησης η οποία έχει ξεκινήσει ενάμισι χρόνο πριν, για τη δυνατότητα ανάδειξης στρατιωτικών, ιστορικών και πολιτιστικών υποδομών, που διαθέτει η Πατρίδα μας.

 

Ο Ιστορικός - Στρατιωτικός Τουρισμός αφορά στην τόνωση της επισκεψιμότητας και την ικανοποίηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών απ' όλο τον κόσμο, που επιθυμεί να επισκεφθεί εγκαταστάσεις και χώρους, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και όχι μόνο. Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος τέτοιων περιοχών.

 

Μέσα από τη συνεργασία των τριών συναρμοδίων Υπουργείων πρέπει να ενισχύσουμε την ανάδειξη αυτών των τόπων και των υποδομών για δύο λόγους: Πρώτον, για την ιστορική μνήμη. Οφείλουμε να αποδίδουμε τη δέουσα τιμή και να θυμόμαστε τους χώρους, αλλά και τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της ιστορικής πορείας της χώρας μας.

 

Δεύτερον, εξίσου σημαντικό, να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τους τόπους αυτούς, προκειμένου και στην Πατρίδα μας να αρχίσει να ευδοκιμεί αυτό το είδος ειδικού τουρισμού.

 

Ο πολιτιστικός και ο ιστορικός-στρατιωτικός τουρισμός είναι οι δύο μορφές τουρισμού που έχουν τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και αφορούν το 40% του συνόλου του τουρισμού. Είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε όλοι μαζί, ώστε αυτός ο θησαυρός της πατρίδας μας να αναδειχθεί και να συμβάλει στην τοπική και στην Εθνική Οικονομία».

 

Χαιρετίζοντας ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε:

 

«Ο Στρατιωτικός Τουρισμός αναπτύσσεται με θεαματικούς ρυθμούς παγκοσμίως και η πατρίδα μας, χάρη στη μακραίωνη ιστορική της περιπέτεια, είναι κατάσπαρτη με μνημεία και αξιοθέατα πολεμικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Η προβολή των αντίστοιχων σημείων ανά την Ελλάδα, θα ενταχθεί στην προσπάθειά μας για την προώθηση νέων, σύγχρονων και ειδικών μορφών τουρισμού, την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης πέρα από τους γνωστούς προορισμούς, αλλά και την επέκταση της τουριστικής περιόδου».

 

Για την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας, τα τρία Υπουργεία και το Πολεμικό Μουσείο ως Φορέας Συντονισμού και Υλοποίησης της Συνεργασίας, θα καταρτίσουν από κοινού Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσεων Ανάδειξης, Προώθησης και Προβολής του στρατιωτικού τουρισμού.

 

Βασικοί τομείς ανάπτυξης των κοινών δράσεων είναι επιγραμματικά,

 

- Συντήρηση, αποκατάσταση, μακροχρόνια διατήρηση και διαχείριση μνημείων και κειμηλίων στρατιωτικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος.

 

-Προαγωγή της επιστημονικής ιστορικής γνώσης.

 

- Προσέλκυση και ανάπτυξη ταξιδιών και επισκέψεων με αντικείμενο το στρατιωτικό ενδιαφέρον και τη γνώση επί της ιστορικής μνήμης στρατιωτικών και πολεμικών γεγονότων, στοιχείων και περιοχών. 

 

- Συνεχής βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας της Ελλάδας ως προορισμού με δυνατότητες φιλοξενίας δραστηριοτήτων στρατιωτικού τουρισμού. 

 

Το Πολεμικό Μουσείο αντιστοίχως θα μεριμνήσει για τη δημιουργία υπερ-συνδέσμου (link), ως προς το ως άνω πληροφοριακό υλικό, στην επίσημη ιστοσελίδα του. Αφ' ενός για να αναδειχθούν δράσεις σχετικές με την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Αφ' ετέρου, για την προβολή όλων των επισκέψιμων μουσείων, μνημείων και συλλογών στρατιωτικού και πολεμικού ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) κ.ά.

 

(από δελτίο Τύπου) 

 

Δείτε Φωτογραφίες από την εκδήλωση: