Aν και μειώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού και οι ανάγκες νοσηλείας σε απλές κλίνες Covid στην Καβάλα, δεν έχουν μειωθεί ούτε στιγμή τα πολύ σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

 

Τα κρεβάτια της ΜΕΘ είναι μονίμως γεμάτα και κάθε φορά που αδειάζει μία κλίνη, ξαναγεμίζει το πολύ μέσα σε μία ώρα. Υπάρχουν συνεχώς Καβαλιώτες που κινδυνεύουν να πεθάνουν από επιπλοκές της νόσου. 

 

Μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, αντί να αυξηθούν τα κρεβάτια της ΜΕΘ οι γιατροί καταγγέλλουν ότι εξαναγκάζονται σε μείωση των κλινών κατά 25% για να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσει κανένας νοσηλευόμενος.

 

Οι γιατροί της Εντατικής στην Καβάλα δουλεύουν σε συνθήκες burn out για έβδομο συνεχόμενο μήνα κι έχουν αρχίσει να καταρρέουν. 

 

Σα να μην έφταναν οι ατέλειωτες εφημερίες και ο δανεισμός γιατρών σε άλλα νοσοκομεία (!) τώρα οι εντατικολόγοι καλούνται να συνοδεύουν διασωληνωμένους ασθενείς σε διακομιδή σε άλλα νοσοκομεία ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει κι από άλλες ειδικότητες. 

 

Αποτέλεσμα είναι να μένει ένας γιατρός για 12 ασθενείς οι οποίοι όμως απαιτούν 24ωρη φροντίδα. 

 

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας, Εύα Νάγκυ, μιλώντας στον Τάσο Αποστολίδη και στον ραδιοφωνικό σταθμό KavalaNews 102.8 μιλά για άδικη και μεροληπτική μεταχείριση και κάνει λόγο για πολιτικά συμφέροντα

 

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ  

 

 

 

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

 

 

 

 

 

«Αναγκάζομαι να κλείσω κλίνες» 

 

«Αναστέλλω τη λειτουργία τριών κλινών ΜΕΘ διότι δεν τηρούνται πλέον οι συνθήκες ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών. Εμείς λειτουργούμε 12 κλίνες ΜΕΘ. Έχουμε κάθε μέρα δύο γιατρούς για ενεργή εφημερία. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός βρίσκεται 24 ώρες δίπλα στον ασθενή του. Δεν φεύγει από τον χώρο της εντατικής», είπε η Εύα Νάγκυ.  

 

Τα κρεβάτια μειώνονται σε εννιά

 

«Διαμαρτυρηθήκαμε ότι δεν είμαστε αρκετοί. Καλούμαστε να καλύψουμε και εφημερίες στην εντατική του νοσοκομείου Ξάνθης. Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε και στο πρόγραμμα των διακομιδών διασωληνωμένων αρρώστων. Απαιτείται να φύγει γιατρός που είναι σε ενεργή εφημερία στη ΜΕΘ για διακομιδή. Με τους ασθενείς μένει ένας γιατρός ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει με ασφάλεια 12 ασθενείς». 

 

"Δεν γκρινιάζουμε. Αυτό που ζητάμε είναι κατανόηση για να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά". 

 

«Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κανενός ασθενούς που είναι στη ΜΕΘ. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία δύο γιατρών σε ενεργή εφημερία». 

 

"Οι τρεις κλίνες που θα κλείσουν θα είναι και από τις covid και από άλλα περιστατικά. Ανάλογα θα δούμε πού είναι οι ανάγκες". 

 

«Αυτοί που θα χρειαστούν Εντατική αν κλείσουν οι τρεις κλίνες ΜΕΘ στην Καβάλα θα διακομιστούν όπου υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι... εμείς καλούμαστε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα των διακομιδών», επισημαίνει η κ. Νάγκυ. 

 

Ένα "εντέλλεσθε" θέτει σε κίνδυνο ζωές

 

«Για τις διακομιδές πρέπει να υπάρχει ένας γιατρός με συγκεκριμένες γνώσεις και πιστοποιήσεις. Δεν είναι μόνο οι εντατικολόγοι. Στο νοσοκομείο Καβάλας υπάρχουν και άλλοι γιατροί που έχουν τις πιστοποιήσεις και μπορούν να συμμετέχουν στις διακομιδές. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο εντατικολόγος που σπανίζει πρέπει να προσφέρει και αυτή τη βοήθεια».

 

"Ένα εντέλλεσθε σε ένα χώρο που αν ο γιατρός φύγει από τον χώρο, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοιο βάρος. Δεν πρόκειται να λειτουργήσω χωρίς ασφάλεια για τους ασθενείς μου. Έγινα γιατρός επειδή το επιθύμησα, ήταν το όνειρο μου να υπηρετήσω τον ασθενή. Δεν θα υπηρετήσω κανένα πολιτικό συμφέρον"

 

Εμείς είμαστε γιατροί. Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να παραβούμε τον κανόνα. Μας υποχρεώνουν να ρίξουμε τα στάνταρ στην Εντατική. 

 

«Υπάρχει μεροληπτική αντιμετώπιση»

 

«Βάζουμε πλάτη από το Νοέμβριο. Είμαστε άνθρωποι. Έχουμε κάποιες αντοχές. Η μία συναδελφος μας βρίσκεται σε αναρρωτική επειδή πέρασε covid και δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι. Τελειώνουν και οι αντοχές μας. Θα έπρεπε να μας βοηθήσουν. Ούτε λεφτά παρπάνω ζητήσαμε, ούτε κάποιο προνόμοιο. Κάνουμε τη δουλειά μας και δεν μιλάμε, αλλά τώρα δεν μας αφήνουν να κάνουμε ούτε αυτή. 

 

Πιστεύω ότι υπάρχει μεροληπτική αντιμετώπιση. Δεν υπάρχει σωστός καταμερισμός εργασίας. Αυτό είναι δεδομένο.  Θα λειτουργήσουμε με ασφάλεια για όσους ασθενείς μπορούμε. 

 

Όσο περνάει ο χρόνος έχουμε μεγαλύτερες ελλείψεις σε ένα προσωπικό που δεν έχει άτομα. Αν δεν γίνονται μαζικές προσλήψεις ο κόσμος θα κλατάρει. Όλοι έχουμε αντοχές. Αυτοί τη στιγμή είμαστε πέντε», λέει η κ. Νάγκυ. 

 

«Η πανδημία δεν έχει σταματήσει για εμάς» 

 

«Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με 100% πληρότητα και κάθε κλίνη γεμίζει σε λιγότερο από μία ώρα. Η πανδημία δεν έχει σταματήσει για εμάς. Εμείς λειτουργούμε στο φουλ. Δεν έχουμε μείνει ούτε μία ώρα με άδειο κρεβάτι. Η ζήτηση είναι μεγάλη. Οι ασθενείς στη ΜΕΘ προέρχονται από κλίνες covid του δικού μας νοσοκομείου, όχι από άλλα. 

 

Συνεχίζουμε να στέλνουμε σε άλλες ΜΕΘ όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να τους νοσηλεύσουμε», σημειώνει. 

 

Ντίνος Κλειτσιώτης: "Δεν υπάρχουν γιατροί να προσλάβουμε" 

 

«Το τελευταίο διάστημα με τον κορωνοϊό αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με τις εφημερίες. Δεν υπάρχει πληρώθα γιατρών. Υπάρχουν παράπονα. Θα πρέπει να καταλαγιάσουν τα πνεύματα. Υπάρχει τεταμένο κλίμα τις τελευταίες ημέρες», είπε στον KavalaNews 102.8 ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, Ντίνος Κλειτσιώτης

 

«Τα κρεβάτια στη ΜΕΘ τα διαχειρίζονται σε κεντρικό επίπεδο. Η Υγειονομική Περιφέρεια τα κανονίζει αυτά. Θα συζητήσει η διευθύντρια της ΜΕΘ με τον ΥΠΕάρχη. Δεν υπάρχουν γιατροί να προσλάβουμε. Έχουμε βγάλει και προκήρυξη», λέει ο κ. Κλειτσιώτης.  

 

Ακουστε όσα δήλωσε ο Ντίνος Κλειτσιώτης: