Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα, 18 Μαΐου, και τα μουσεία της Ελλάδας γιορτάζουν. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), που καθιέρωσε την επέτειο, επιλέγει κάθε χρόνο ένα ειδικό θέμα το οποίο συνδέεται με τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

 

Φέτος το θέμα είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», μια επιλογή που μας καλεί να διερευνήσουμε τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω και της πανδημίας.

 

Στο μήνυμα του για τη σημερινή ημέρα ο δήμαρχος Καβάλας αναφέρει: 

 

"Τα μουσεία, όπως εύστοχα παρατηρούν οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι τόποι αφηγήσεων και αναπόλησης χαμένων μεγαλείων.
Μέσα από τα εκθέματα τους, τα κειμήλια και τα κάθε είδους τεκμήρια ανθρώπινου πολιτισμού, η μνήμη αποκτά υπόσταση και ζωντανεύει τόσο η αξιόλογη διαδρομή των προγόνων μας, όσο και οι κορυφαίες στιγμές της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας.

 

Στα μουσεία του Δήμου μας, (Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, Λαογραφικό Μουσείο Νέας Καρβάλης, Μουσείο Προσφυγικού ελληνισμού, Μουσείο Καπνού, Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, Μουσείο Μωχάμετ Άλη) ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με το παρελθόν της περιοχής μας και να γνωρίσει τα ήθη, τα έθιμα και τις ιδιαίτερες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Καβάλας.

 

Σύντομα στους προαναφερόμενους χώρους πολιτισμού, θα προστεθεί και το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καβάλας (Δημοτική Καπναποθήκη), προκειμένου να φιλοξενήσει το Λαογραφικό Μουσείο και τα έργα του Πολύγνωτου Βαγή.

 

Η παραπάνω εξέλιξη μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξετάσουμε με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα το θέμα του φετινού εορτασμού: "Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση".

 

Έχω την αίσθηση ότι το πλήρωμα του χρόνου επέστη για να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο των μουσείων και να αναζητήσουμε σύγχρονες μεθόδους διάχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας και της ιστορικής παρακαταθήκης σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του κοινωνικού συνόλου".