γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης 

 

Πολύ μεγάλη συμμετοχή εκτιμάται ότι θα έχει η απεργιακή συγκέντρωση την ερχόμενη Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 στην Καβάλα, στην πλατεία Καπνεργάτη. 

 

Πρόκειται για την απεργία της Πρωτομαγιάς, στην οποία εκτός της ΑΔΕΔΥ (ανώτατη διοίκηση ενώσεων δημοσίων υπαλλήλων) παρούσες θα είναι και δυνάμεις των κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ μέσω του ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Μέτωπο).

 

Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει απεργία για την Τρίτη του Πάσχα, 4/5/2021, μέρα κατά την οποία μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς. 

 

Η συγκέντρωση της Πέμπτης 6 Μαΐου στην Καβάλα θα είναι διαφορετική από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή, για 3 λόγους

 

 

1. Η καραντίνα των 6 μηνών & η πρώτη πρωτομαγιάτικη απεργία μετά από 2 χρόνια 

 

Ο πρώτος λόγος είναι προφανής. 

 

Δεν πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη συγκέντρωση τον Μάιο του 2020, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας κατά το οποίο ο κόσμος τήρησε σε απόλυτο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα. 

 

Επιπλέον, η φετινή απεργιακή συγκέντρωση συμπίπτει με σημαντικές αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα τα οποία χαλαρώνουν μετά το Πάσχα, μετά από μια πολύμηνη καραντίνα που δοκίμασε τις αντοχές του κόσμου.

 

2. Αντιδράσεις συνδικάτων στο κυβερνητικό σχέδιο για αλλαγές στα εργασιακά και κατάργηση του 8ωρου 

 

Η φετινή απεργιακή συγκέντρωση συμπίπτει με τις αλλαγές στα εργασιακά που επιχειρεί η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή μέσα στον Μάιο. 

 

Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αρχίσει να σηκώνουν υψηλούς τόνους και να δηλώνουν ετοιμοπόλεμα σε περίπτωση που υπάρξει απόπειρα για νομοθέτημα που θα καταργεί ή θα καθιστά «προαιρετικό» το οκτάωρο εργασίας. 

 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα καταργήσει το 8ωρο αλλά ότι «θα το προστατέψει» εκσυγχρονίζοντας το σχετικό νομικό πλαίσιο. 

 

Όμως, απ΄ό,τι φαίνεται, δεν θα αποφύγει τελικά τις κοινωνικές αντιδράσεις.

 

 

3. Συμμετοχή μεγάλων τοπικών σωματείων 

 

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο αναμένεται να είναι πολυπληθής αυτή η συγκέντρωση είναι η συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων σωματείων εργαζόμενων στην Καβάλα: των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων

 

Η συμμετοχή τους συμπίπτει με το πολεμικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί τελευταία και στις δύο βιομηχανίες. 

 

Μια μέρα πριν από τη συγκέντρωση, θα έχει λήξει η διορία που έχει δώσει η Energean σε όλους τους εργαζόμενους των Πετρελαίων να υπογράψουν την πρόταση εθελούσιας εξόδου, την οποία οι εργαζόμενοι έχουν χαρακτηρίσει ως συγκεκαλυμένη απόλυση

 

Στην πλευρά των Λιπασμάτων, η εργοδοσία κρατά ακόμη εκτός εργοστασίου όλους τους παλιούς εργαζόμενους που είχε απολύσει αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει, με την αβεβαιότητα για τις δουλειές τους να είναι μεγαλύτερη από ποτέ. 

 

Εκπρόσωποι των δύο σωματείων που μίλησαν στο KavalaNews ανέφεραν ότι η απεργιακή συγκέντρωση της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι μια πρόβα τζενεράλε των κινητοποιήσεων που είναι έτοιμοι να αρχίσουν μέσα στο επόμενο διάστημα. 

 

**Η απεργιακή συγκέντρωση της Καβάλας θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης 6/5/2021.