Υπερτιμημένο χαρακτήρισε το self test ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τρεις λόγους, ενώ εντονο προβληματισμό στους ειδικούς προκάλεσαν  οι εικόνες μεγάλου συνωστισμού πολλές περιοχές της Ελλάδας.

 

«Σφίγγεται το στομάχι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως οι εικόνες αυτές ήταν κάτι που οι ειδικοί ήθελαν να έχει αποφευχθεί και πως μετά από μερικές εβδομάδες θα αφήσουν αποτύπωμα στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

«Γι αυτό ακριβώς υπήρχε η πρόβλεψη για τρίωρα ραντεβού και για ραντεβού στα μαγαζιά», είπε, μεταξύ άλλων, στο Open, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες για αυτοσυγκράτηση.

 

«Υπερτιμημένο το self test - Μεγάλη Δευτέρα θα δούμε το αποτύπωμα της λειτουργίας των Λυκείων»

 

Αναφορικά με τα self test και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι το self test παρουσιάζεται υπερτιμημένο, αφού έχει τρεις βασικές αδυναμίες:

 

- Είναι επαρκές επικουρικά, όχι από μόνο του

 

- Η σωστή λήψη είναι δυσάρεστη

 

- Είναι αναγκαία η ειλικρινής χρήση του θετικού αποτελέσματος

 

«Το αποτύπωμα της λειτουργίας των λυκείων θα το δούμε τη Μεγάλη Δευτέρα. Δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει από που προέρχονται οι περισσότερες μολύνσεις, όλες οι δραστηριότητες συμβάλλουν.

 

Είμαστε σε ένα σημείο που αξίζει τον κόπο να μην μας καταβάλλει η κόπωση» είπε μιλώντας στο Open και συνέχισε: «Το 1919 στα τέλη ενός τρίτου πανδημικού κύματος υπήρξε κόπωση και ακολούθησε ένα τέταρτο κύμα πολύ χειρότερο. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος αν θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε ή ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».

 

Για το Πάσχα

 

Σχολιάζοντας τι θα μπορούσε να γίνει ενόψει των διακοπών του Πάσχα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: «Το Πάσχα θα ήθελα 5.500 οικογένειες που αγωνιούν τώρα να είναι λιγότερες, 800 άνθρωποι που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή να είναι λιγότεροι, οι χιλιάδες γιατροί που παλεύουν 13 μήνες να έχουν μια μικρή έστω ανάπαυλα. Ο καλός καιρός βοηθά, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η τήρηση μέτρων».

 

«Το θέμα της εστίασης είναι πρωθύστερο με την κατάσταση που έχουμε επιδημιολογικά στη χώρα, είναι από τις δραστηριότητες που είναι 2,5 φορές πάνω στην κλίμακα κινδύνου», σχολίασε.

 

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σε άτομα άνω των 30 ετών. «Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα εμβόλια και να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, είναι πολύ κομβικό».