«Η απόφαση του προέδρου του ΔΩΚ, είτε είναι αυτόβουλη είτε υπογεγραμμένη από τον Δήμαρχο να καλέσει σε απολογία καταξιωμένο καθηγητή με την αιτιολογία ότι άσκησε ελεύθερη κριτική σε θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του ΔΩΚ αντιστρατεύεται κάθε έννοια δημοκρατίας και φαλκιδεύει το απαραίτητο για τον πολιτισμό κλίμα ελευθερίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Πολιτισμού της Νομαρχιακής Επιτροποπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Αναλυτικά: 

 

Είναι κοινή παραδοχή ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άνθηση του πολιτισμού είναι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Λυπηρό ωστόσο είναι το γεγονός ότι από πλευράς Δημοτικής Αρχής τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες πρακτικών στο χώρο του Πολιτισμού που αντιστρατεύονται κάθε έννοια ελευθεροφροσύνης των λειτουργιών του.

 

Δάσκαλοι που επί δεκαετίες ασκούν το λειτούργημα τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και έχουν να παρουσιάσουν εξαιρετικές επιτυχίες που τιμούν το ΔΩΚ και την πόλη μας, αυτονόητα έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για την απρόσκοπτη λειτουργία του και οφείλουν να επισημαίνουν και να αναδεικνύουν τα όποια κακώς κείμενα στη λειτουργία του οργανισμού.

 

Η Δημοτική αρχή και ο πρόεδρος ενός πολιτιστικού οργανισμού θα έπρεπε να επιζητεί την εναγώνια κριτική των συνεργατών τους με στόχο την  βελτίωση της λειτουργίας του ΔΩΚ.

 

Ο πολιτισμός δεν μπορεί να υπηρετηθεί με απαγορεύσεις που περιορίζουν τα όρια της προσωπικής ελευθερίας. Τόσο ο πρόεδρος, όσο κυρίως ο Δήμαρχος θα πρέπει να αντιληφθούν πως κάθε προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης αντιστρατεύεται την έννοια της δημοκρατίας. Και η δημοκρατία είναι η προϋπόθεση εκ των ουκ άνευ για την καλλιέργεια του πολιτισμού.

 

Ο δρόμος του αυταρχισμού και των τιμωρητικών πρακτικών σε βάρος συνεργατών με γνώμονα τους την ελευθεροφροσύνη είναι ολισθηρός και αδιέξοδος.

 

Ας μην τον ακολουθήσουν πρωτίστως για το καλό της τοπικής κοινωνίας».