Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο η Παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία  του Κώστα Κατσιμίγα, πρότεινε να εισαχθεί ως κατεπείγον θέμα για την έκδοση ψηφίσματος αντίθεσης του σώματος την επιχειρούμενη από το Υπουργείο Τουρισμού μεταβίβαση των Ιαματικών Πηγών της χώρας σε Κρατική Ανώνυμη Εταιρεία με τίτλο “Ιαματικές Πηγές Ελλάδος” (δες ΕΔΩ). 

 

«Ήδη από τις 12 Φεβρουαρίου ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΣΔΙΠΕ) έχει εκφράσει την αντίθεσή του θεωρώντας ότι με το νομοσχέδιο πλήττονται τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης και ακυρώνεται ο αναπτυξιακός της ρόλος.

 

Η  ΣΔΙΠΕ καλεί τους Δήμους της χώρας, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ), τις Περιφέρειες και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να εναντιωθούν στα σχέδια της Κυβέρνησης. 

 

Για την υπόθεση έχουν ήδη εκφραστεί αρνητικά στην επιχειρούμενη υφαρπαγή περιουσιακώνστοιχείων της Αυτοδιοίκησης από το κράτος δεκάδες Δημοτικά Συμβούλια αλλά και η ΚΕΔΕ.

 

Η μονίμως μη ενημερωμένη η διοίκηση της Περιφέρειας ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση και να εισαχθεί ως θέμα στο προσεχές (άγνωστο πότε) Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να υπάρξει εκτενής ενημέρωση», αναφέρει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία.  

 

Είναι γνωστό ότι στην περιφέρειά μας υπάρχουν οι παρακάτω Ιαματικές Πηγές που ανήκουν κατά κυριότητα τους παρακάτω Δήμους:

 

Δήμος Παρανεστίου = Θέρμες 

 

Δήμος Καβάλας =  Λασπόλουτρα Κρηνίδων 

 

Δήμος Μύκης = Θέρμες

 

Δήμος Αβδήρων = Ιαματικές Πηγές Ποταμιάς 

 

Δήμος Αλεξανδρούπολης = Λουτρά Τραϊανουπόλεως 

 

Δήμος Σαμοθράκης = Θέρμα 

 

Επίσης στην κυριότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ ανήκουν τα Λουτρά Ελευθερών Παγγαίου Καβάλας. 

 

«Καλούμε τους ενδιαφερόμενους Δήμους, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους Βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜΘ, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να εκφράσουν με επιχειρήματα την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη υφαρπαγή περιουσίας της. 

 

Αυτοδιοίκησης την οποία πολύ πιθανόν είναι, εάν το Νομοσχέδιο γίνει Νόμος του Κράτους, να μεταβιβάσουν οι Πηγές στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια να πουληθούν σε ιδιώτες σε εξευτελιστικέςτιμές αφαιρώντας από τους πολίτες την δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες που δεν έχουν σχέση μόνο με την ευεξία αλλά και με την ανθρώπινη υγεία. 

 

Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από μία απρόσωπη ανώνυμη κρατική εταιρεία αλλά αποκλειστικά και μόνο από φορείς της αυτοδιοίκησης που γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές συνθήκες και προοπτικές και ενδιαφέρονται για την περιφερειακή ανάπτυξηκαλύτερα από τους υπηρετούντες το συγκεντρωτικό αθηναϊκό κράτος», καταλήγει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. 

 

«Δεν κινδυνεύει το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων»

 

Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, μιλώντας στον KavalaNews102,8 είπε ότι μετά από ενημέρωση που είχε με τον υπουργό Τουρισμού, το θέμα αφορά μόνο τις ιαματικές πηγές που οι Δήμοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν.

 

«Υπάρχουν πολλές ιαματικές πηγές ανεκμετάλλευτες ή αυτοί που τις εκμεταλλευόταν τις έχουν εγκαταλείψει. Ο νόμος θα βγει για να προστατεύσει αυτές τις πηγές και να τις εκμεταλλευτεί το κράτος εκεί που δεν μπορούν οι ιδιώτες. Ο Δήμος Καβάλας σχετικά με το πηλθεραπευτήριο των Κρηνίδων δεν έχει πρόβλημα. Τους έχω ενημερώσει. Εφόσον μπορεί να το διαχειριστεί μόνος του δεν υπάρχει θέμα», είπε ο κ. Πασχαλίδης