Στη Βουλή έφερε το θέμα της αύξησης των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα της Θάσου και της Καβάλας, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Συγκεκριμένα, παρέθεσε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης σε σχολεία του νομού, συμπληρώνοντας την ανάγκη να γίνουν άμεσα μαζικά τεστ και να προχωρήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

 

Προσέθεσε το γεγονός ότι θεωρείται δεδομένη η ύπαρξη μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, όπως διαπιστώθηκε και στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Θάσου.

 

Άλλωστε, ο νομίατρος Καβάλας σημείωσε ότι τα έξι κρούσματα που εντοπίστηκαν σε μαθητές σχολείων της Θάσου ήταν θετικά στη βρετανική μετάλλαξη του ιού. Μάλιστα, την Πέμπτη 18/2/2021 εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης και στην ΠΕ Καβάλας

 

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, η μετάδοση μεταξύ των μαθητών είναι έντονη και παρατηρείται σε πολλές σχολικές μονάδες της Π.Ε. Καβάλας και της Π.Ε. Θάσου.

 

Επιπρόσθετα, η ιχνηλάτηση επαφών των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών δεν πραγματοποιείται και-προς το παρόν- δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για να υλοποιηθεί, ενώ το πρόβλημα της Θάσου θα επηρεάσει άμεσα και την Καβάλα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του προέδρου πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλου.

 

Για τους λόγους αυτούς, η βουλευτρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

 

- Αν θα προχωρήσουν σε στοχευμένη ιχνηλάτηση σε σχολικές μονάδες της Π.Ε. Καβάλας και-κυρίως-της Π.Ε. Θάσου και σε χώρους εργασίας και αν θα φροντίσουν ώστε η διενέργεια τεστ να είναι επαναλαμβάνομενη.

 

- Ποια είναι η κατάσταση σε Θάσο και Καβάλα;

 

- Αν θα εισηγηθούν την πρόληψη περισσότερων εκπαιδευτικών και τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15.

 

- Αν θα εισηγηθούν την αύξηση του προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες.

 

- Αν θα εισηγηθούν την αύξηση των λεωφορείων μεταφοράς μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες, έτσι ώστε να μην παρατηρούνται καταστάσεις συνωστισμού.

 

(δελτίο Τύπου)