"Μετά τον «Θάνατο του Εμποράκου», η κυβέρνηση προχωρά στον αφανισμό των παραγωγών και μικροπωλητών των λαϊκών αγορών. Εμπαίζοντας τους εκπροσώπους των παραγωγών, επαναφέρει στα μουλωχτά το νομοσχέδιο-έκτρωμα που εκχωρεί τις λαϊκές αγορές στα μεγάλα συμφέροντα", τονίζει σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

 

Αναλυτικά: 

 

"Προηγήθηκε η ουσιαστική άρνηση στήριξης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές  καθώς, 7 στους 10 δεν έλαβαν καμία ενίσχυση.

 

Σύσσωμες οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι αγροτών λαϊκών αγορών αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, καταθέτοντας μάλιστα τη δική τους αντιπρόταση.

 

Ένα σχέδιο νόμου που προχωράει στην παραχώρηση της διαχείρισης των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ και δυσχεραίνει την συμμετοχή πραγματικών αγροτών στις λαϊκές, με επιπτώσεις όχι μόνο στους ίδιους, αλλά και σε εκατομμύρια καταναλωτές.

 

Το σχέδιο τους δεν σταματά εκεί. Όποιος αγρότης την «γλυτώσει» και μπορέσει να αποκτήσει, μέσω πλειστηριασμού, θέση σε λαϊκή, έρχεται αντιμέτωπος με μια διάταξη- παγίδα. Θα αναγκάζεται να μετατρέπεται από παραγωγός σε επαγγελματία.

 

Κι όλ’ αυτά, για να φορολογείται ως επαγγελματίας και όχι ως αγρότης, για να αλλάξει ασφαλιστική κατηγορία, για να μην μπορεί να συμμετέχει στα προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ του ΠΑΑ. 

 

Αν αυτό το σχέδιο ψηφιστεί θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία μαζική και βίαιη φτωχοποίηση των τοπικών παραγωγών και, γενικότερα, όλων όσων δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές.

 

Επιπρόσθετα, ο έλεγχος των προϊόντων των αγορών θα είναι στον αποκλειστικό έλεγχο των μεγάλων αλυσίδων αγροδιατροφικού τομέα, με τραγικές συνέπειες στην ποιότητα της τροφής των καταναλωτών.

 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί τη συγκέντρωση γης σε χέρια λίγων και τη μετατροπή των πραγματικών αγροτών, στους κολίγους του 21ου αιώνα.

 

Στα σχέδια αυτά θα μας βρουν απέναντι

 

Όπως θα βρουν και την πλειοψηφία των αγροτών που άρχισε να κατανοεί την κοροϊδία και αντιδρά".