γράφει ο 

Αλέξης Πολίτης

 

 - Πέρσι τέτοια περίοδο είχαμε 461 επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης σε σύνολο 1559 δειγμάτων που ελέγχθησαν. Φέτος έχουμε 0 (!) κρούσματα σε 248 ελέγχους!
 - Πέρσι τέτοια εποχή από τους 1000 συμπολίτες μας που πήγαιναν σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής υπολογίζεται ότι πάνω από 100 νοσούσαν εν τέλει από εποχική γρίπη. Φέτος στους 1000 ασθενείς που πάνε στον γιατρό με αντίστοιχα συμπτώματα, κανείς δε φαίνεται να νοσεί από εποχική γρίπη.
 - Πέρσι ο παγκόσμιος χάρτης της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης ήταν γεμάτος κρούσματα (κόκκινος) σε υψηλότατο επίπεδο στο βόρειο ημισφαίριο, φέτος είναι λευκός (εικόνες 2 και 3)

 

Όλα αυτά έχουν 3 αναγνώσεις:

1. Τα δραστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, επί της ουσίας κατατρόπωσαν τις λοιπές αναπνευστικές λοιμώξεις, μεταξύ αυτών και την εποχική γρίπη.
2. Η πανδημία και ο φόβος που δικαίως προκάλεσε συνέβαλαν στην ανάπτυξη αντιγριππικής εμβολιαστικής συνείδησης. Φέτος τόσο στη χώρα, όσο και παγκοσμίως έκαναν το αντιγριππικό εμβόλιο πολλαπλάσιοι ασθενείς από άλλες χρονιές.
3. Η πανδημία και η σοβαρότητα αυτής άλλαξαν τις διαγνωστικές προτεραιοτήτες παγκοσμίως και αυτό πρέπει πάντα να το βάζουμε στην άκρη της σκέψης μας.