σχολιάζει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Η κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας εδώ και καιρό «μυρίζει μπαρούτι» (τα γράφουμε αναλυτικά ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ). 

 

Αυτό όμως δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την εκτόξευση χαρακτηρισμών σε βάρος του Τύπου από κανέναν. 

 

Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του 2021, το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης δημοσίως επιτέθηκε φραστικά στον δημοσιογράφο Γιάννη Χατζηεμμανουήλ, χρησιμοποιώντας συκοφαντικά και απαξιωτικά σχόλια για τον ίδιο και την τηλεοπτική εκπομπή του στο ΕΝΑ channel. 

 

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για «στημένη εκπομπή» και για «έναν δημοσιογράφο που παίζει τον Πόντιο Πιλάτο».

 

Η επίμαχη εκπομπή («Εξελίξεις») φιλοξένησε προ ημερών σε τηλεοπτικά «παράθυρα» τον δήμαρχο της πόλης καθώς και τους επικεφαλής των τριών εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. 

 

 

 

Ο δήμαρχος συμμετείχε στην εκπομπή γνωρίζοντας ποιοι είναι οι υπόλοιποι καλεσμένοι ενώ ο ίδιος ήταν παρών την ώρα που του ασκήθηκε πολιτική κριτική, έχοντας το δικαίωμα άμεσης απάντησης ή ανταπάντησης. 

 

Με άλλα λόγια, τηρήθηκαν οι κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. 

 

Ο δήμαρχος ήταν παρών για να απαντήσει -άμεσα και όχι εκ των υστέρων- στους επικριτές του. Ο δημοσιογράφος όμως δεν ήταν παρών όταν ο δήμαρχος αποφάσισε να του επιτεθεί. 

 

Σπάνια ένας αιρετός πρώτης γραμμής χρησιμοποιεί τόσο απαξιωτικά λόγια για δημοσιογράφο ο οποίος -για να έχει καλέσει τον δήμαρχο μαζί με εκπροσώπους παρατάξεων που εκπροσωπούν τα 3/4 της αντιπολίτευσης- προφανώς κάτι έκανε σωστά. 

 

Η συγκεκριμένη εκπομπή, ασχέτως αν αρέσει ή όχι στο σύνολο του κόσμου, εδώ και δύο δεκαετίες φιλοξενεί με αντίστοιχο τρόπο (στρογγυλά τραπέζια, παράθυρα) ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους. 

 

Ήταν αναφαίρετο δικαίωμα του δημάρχου να μην συμμετάσχει. Η παρουσία του εκεί -φαντάζομαι- σημαίνει ότι ήξερε σε ποια εκπομπή πηγαίνει. 

 

Άραγε τι εννοεί ο δήμαρχος ως «στήσιμο»; Το ότι δεν του δόθηκε δυνατότητα για μονόλογο; Δε νομίζω να περίμενε/ήθελε κάτι τέτοιο από την στιγμή που ως δήμαρχος δικαιούται και απολαμβάνει το προνόμιο να μιλά και συχνά και πολύ στα ΜΜΕ. 

 

Ενοχλήθηκε από το ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι άσκησαν κριτική; Περίμενε χειροκρότημα; ή μήπως έπρεπε να φιμωθούν ή να τους απαγορευτεί η άσκηση του θεσμικού τους ρόλου

 

Εύχομαι σε πρώτη φάση να αντιληφθεί ο δήμαρχος έστω κι εκ των υστέρων το ατόπημά του και να ζητήσει μια ειλικρινή συγνώμη. 

 

Επιθέσεις σαν αυτή δεν ταιριάζουν σε πρόσωπα που εκπροσωπούν θεσμούς. 

 

Ο δήμαρχος δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ως «θυμωμένος χρήστης του facebook» για να ξεστομίζει ακρότητες που παραπέμπουν σε επικίνδυνες γενικεύσεις. 

 

Ο δημοσιογράφος, η εκπομπή, το κανάλι του έδωσαν το βήμα και την ευκαιρία να μιλήσει για τους 16 μήνες της έως τώρα θητείας του και να απαντήσει -επί τόπου- στην κριτική των πολιτικών του αντιπάλων. 

 

Την ώρα που οι έδρες της διοικούσας παράταξης αντιστοιχούν μόλις στο 1/5 του δημοτικού συμβουλίου και την ώρα που οι δημοτικές παρατάξεις η μία μετά την άλλη απέχουν, επικαλούμενες μάλιστα θέματα συμπεριφοράς του δημάρχου, είναι το λιγότερο «άκυρο» να «πετιέται η μπάλα στην εξέδρα»

 

Για τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, ευθύνη δεν έχουν οι δημοσιογράφοι.