Μετά την άρση του lockdown στο λιανεμπόριο επόμενο βήμα αποτελεί το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων αλλά και της εστίασης. Οι επαγγελματίες είναι προβληματισμένοι, ενώ περιγράφουν την κατάσταση ως τραγική. 

 

Με τα κρούσματα του κορωνοϊου να συνεχίζουν να καταγράφουν πτωτική τάση και την επιδημιολογική εικόνα να εμφανίζει βελτίωση, οι ειδικοί εξακολουθούν να φοβούνται πιθανή νέα έξαρση και εφιστούν την προσοχή των πολιτών. Η εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστική για το άνοιγμα της εστίασης με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τον Φεβρουάριο τα εστιατόρια και τα καφέ και να δοθεί προτεραιότητα σε όσα μαγαζιά διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

 

«Η κατάσταση του κλάδου μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και κυρίως οικονομικής φύσεως. Θα την χαρακτήριζα τραγική. Τα σενάρια για την επαναλειτουργία της εστίασης είναι πολλά και αλλάζουν σχεδόν καθημερινά και μπαίνουμε σε μία διαδικασία έλλειψης προγραμματισμού. Το σίγουρο είναι ότι η επανεκκίνηση θα γίνει σε φάσεις. Ίσως πρώτα ανοίξουν καφέ και εστιατόρια και έπειτα κέντρα διασκέδασης. Βαρόμετρο αποτελεί η εξέλιξη της πανδημίας», είπε στο KavalaNews.GR o πρόεδρος των Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης.  

 

Οι επιχειρηματίες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για πολλά «λουκέτα» και οι πελάτες περιμένουν να πιούν έναν καφέ έξω, πάντα με την τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων. 

 

«Ακούστηκε σενάριο για 1η Φεβρουαρίου, αλλά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τον Μάρτιο. Οι συνάδελφοι να είναι ψύχραιμοι. Μακάρι να ανοίξει ο κλάδος της εστίασης το συντομότερο", επισημαίνει ο κ. Βαφείδης.

 

Το σίγουρο είναι ότι όποτε ανοίξει θα γίνει υπό προϋποθέσεις με πλαφόν στους εσωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα.

 

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες κατά την πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, καθώς υπάρχει ήδη επιδότηση για θερμαντικά σώματα, η οποία ισχύει αναδρομικά για όσους ήδη διαθέτουν δίνοντας την δυνατότητα στους επιχειρηματίες να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν στον χώρο τους πελάτες.

 

Τα τραπέζια θα αναπτυχθούν σε απόσταση, ενώ αποκλείεται για την ώρα το σενάριο να υπάρξουν τραπέζια για δυο άτομα μόνο, μετά την αντίδραση των επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης.