Ανησυχητική η κατάσταση στη Θάσο, με τον τέως Δήμαρχο Θάσου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κώστα Χατζηεμμανουήλ να συμφωνεί απόλυτα με τις προειδοποιήσεις Σαρηγιάννη (δες ΕΔΩ).

 

 Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χατζηεμμανουήλ στο GRTimes, παρά το γεγονός ότι έχει σημάνει συναγερμός για το πώς ενδέχεται να εξελιχθεί η πανδημία στη Θάσο, ο Δήμαρχος αρκείται σε… success stories, διαλαλώντας ότι η Θάσος μαζί με την Αμοργό, είναι… πράσινες, δηλαδή covid free περιοχές.

 

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ, διευκρινίζει ότι τα λεγόμενά του δεν είναι προσπάθεια αντιπολίτευσης, αλλά προσπάθεια επαγρύπνησης τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών, καθώς τα καμπανάκια που θέλουν τη Θάσο να γίνεται… Σητεία , χτυπούν πένθιμα. Οι περιοχές της Θάσου με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Παναγιά και τα Λιμενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, χθες πραγματοποιήθηκε η 8η διακομιδή ασθενούς από τη Θάσο στο νοσοκομείο της Καβάλας.

 

«Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι οι επιδημιολογικές τάσεις και όχι οι αριθμοί. Μπορεί ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων να είναι μικρός, δηλαδή τρία τέσσερα την ημέρα, αλλά, δε μηδενίζουν, αντιθέτως αυξάνονται, ή μένουν σταθερά. Παραμένουν 4 ή γίνονται 5. Δεν σημειώνεται αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Είμαστε στάσιμοι, άρα έχουμε εστία», τονίζει ο κ. Χατζηεμμανουήλ.

 

"Να εγκαταλείψει ο Δήμαρχος την ψυχολογία του… success story"

 

Ο ίδιος, επισημαίνει ότι όσο λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι προειδοποιούν για τη μη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ο Δήμαρχος Θάσου, κ. Κυριακίδης, αρνείται ότι η Θάσος κινδυνεύει.

 

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ψυχολογία του success story. Αυτό το λάθος έγινε σε εθνικό επίπεδο και το πληρώσαμε. Σήμερα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Ο Δήμαρχος δε βγήκε ποτέ να πει ότι η Θάσος έχει τάση προς το κόκκινο. Του έχουν μιλήσει υγειονομικοί, έχει πρόσβαση στον ΕΟΔΥ και γνωρίζει επιδημιολόγους. Βγαίνει θριαμβολογώντας και διαλαλεί ότι βγήκαν αρνητικά 120 rapid test, συγχαίροντας τους πολίτες, σαν να λέει συνεχίστε να εφαρμόζετε τα μέτρα όπως τα εφαρμόζατε. Αν όλα πάνε καλά γιατί δε μηδενίζουν τα κρούσματα;», διερωτάται.

 

Μαζικά τεστ και οργανωμένη ενημέρωση για να προλάβουμε

 

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ ενστερνίζεται πλήρως την πρόταση του κ. Σαρηγιάννη για μαζικά τεστ, ενώ προτείνει να γίνει οργανωμένη ενημέρωση του κόσμου ώστε να αποβληθεί ο εφησυχασμός.

 

«Ο κόσμος πρέπει να ακούσει από επίσημα χείλη για την κατάσταση. Ο Δήμαρχος πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες συνεχώς και να μην τους εφησυχάζει, λέγοντας ότι εμείς και η Αμοργός είμαστε πράσινοι επειδή βρέθηκαν 120 αρνητικά τεστ στους 4.000 κατοίκους», τονίζει.

 

Πολυεστιακή η διασπορά

 

Ο τέως δήμαρχος, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τα αίτια της μη μείωσης των κρουσμάτων στην περιοχή, καταλήγει ότι τη «ζημιά» την κάνουν οι εξαιρέσεις.

 

«Γίνονται συχνά έλεγχοι από την αστυνομία και ο κόσμος υπακούει. Είναι θέμα εξαιρέσεων. Μπορούμε να πούμε όμως ότι έχουμε πολυεστιακή διασπορά. Αρχικά, εντοπίστηκαν με κορωνοϊό κάποιοι τουρίστες, τους οποίους ανέλαβε το Κέντρο Υγείας το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά, ενώ στη συνέχεια συνέχισαν να εμφανίζονται κρούσματα από στρατιώτες, φοιτητές, αλλά και από διάφορους επιχειρηματίες οι οποίοι πηγαινοέρχονταν λόγω δουλειάς», αναφέρει.

 

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ διαφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων. Θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, είναι να υποβληθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι δάσκαλοι σε PCR τεστ.

 

«Εφόσον θέλουμε άνοιγμα σχολείων, να γίνουν τεστ σε όλους και να γίνονται σωστά οι διαδικασίες ιχνηλάτησης», τονίζει.

 

Στη Θάσο, υπάρχει ένα κέντρο υγείας, όπου εξετάζονται σε προκάτ τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, χωρίς να υπάρχει περιθώριο για νοσηλεία. Τα σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηεμμανουήλ, η Θάσος δεν θα δοκιμαστεί περισσότερο από κάποια άλλη περιοχή, καθώς οι διακομιδές είναι καθημερινές.

 

«Διακομιδές γίνονται κάθε μέρα. Υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ στο νησί που μεταφέρει με fairy boat τους ασθενείς σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη διαδικασία, η διαδρομή είναι μόλις 40 λεπτά, άρα δε νομίζω να υπάρξει πρόβλημα. Το ζήτημα είναι να προλάβουμε. Δεν κάνω αντιπολίτευση. Μιλάμε για δημόσια υγεία και οι χειρισμοί είναι λάθος. Πρέπει να προστατευτούμε», τονίζει κλείνοντας ο κ. Χατζηεμμανουήλ.

 

Να σημειωθεί ότι το GRTimes προσπάθησε να επικοινωνήσει επανειλημμένα με το Δήμαρχο Θάσου, Λευτέρη Κυριακίδη, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.

 

Πηγή: GRTimes