Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας του Πρίνου συζητήθηκαν στη συνάντηση του κλιμακίου τη Τομεακής Επιτροπής ΚΚΕ Θάσου με τον διευθυντή του Κ.Υ. Θωμά Αγγελόπουλου. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλουν υποστελέχωση, αλλά και κακή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και ότι αφήνει το λαό της Θάσου απροστάτευτο. 

 

Αναλυτικά όσα αναφέρεται στην ανακοίνωση: 

 

"Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, κλιμάκιο της Τ.Ε. Θάσου του ΚΚΕ  αποτελούμενο από το Γραμματέα της Τ.Ε. Αλέξανδρο Λουβουλούδη και τους   Νίκο Χρυσάφη και Λάμπρο Λαμπρινίδη Δημοτικούς Συμβούλους Θάσου με  την Λαϊκή Συσπείρωση επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Πρίνου και συζήτησε με το Διευθυντή κ. Θωμά Αγγελόπουλο. 

 

Αναδείχτηκαν  τα χρόνια και αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας που τώρα με την πανδημία οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο. Αναδείχτηκε, επίσης, η υποκριτική και εγκληματική στάση της κυβέρνησης που διαχειρίζεται την εξάπλωση της πανδημίας, που με μπαλώματα, επικοινωνιακά τεχνάσματα και «χορηγίες ιδιωτών» αφήνει απροστάτευτο το λαό της Θάσου και τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας.

 

Χαρακτηριστικό των ελλείψεων είναι ότι με βάση τις οργανικές θέσεις το Κέντρο Υγείας Πρίνου είναι στελεχωμένο  στο 50%! Έχει να προκηρυχτεί μόνιμη θέση εδώ και δύο χρόνια, είναι τεράστιες οι ελλείψεις  σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ότι προσωπικό υπάρχει είναι επικουρικό  και ευτυχώς που υπάρχουν και αγροτικοί ιατροί που βοηθούν την κατάσταση.

 

Η Θάσος είναι μια περιοχή που είναι στο «κόκκινο» από επιβεβαιωμένα κρούσματα και σε μεγάλο αριθμό “ανεπίσημων”(!!!) κρουσμάτων, μιας και τα rapid test δεν προσμετρούνται, παρά μόνο τα μοριακά. Ενώ υπάρχει μοριακός αναλυτής, δεν αξιοποιείται γιατί δεν υπάρχουν τεστ, αφού από τον ΕΟΠΥ θεωρούνται «κοστοβόρα».

 

Την στιγμή που όλοι ξέρουν ότι η διασπορά του ιού στο νησί είναι ανεξέλεγκτη, το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να συστήνει προσοχή, να τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη, χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

 

Δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα για να γίνονται ιχνηλατήσεις στο οικογενειακό, εργασιακό, φιλικό περιβάλλον σε όσους βγαίνουν θετικοί στον ιό, τα τεστ που γίνονται είναι δειγματοληπτικά στον πληθυσμό, δεν υπάρχει καμιά κοινωνική υποδομή και μέριμνα για τους ανθρώπους που νοσούν και είναι μόνοι τους οι οποίοι  δεν μπορούν να μετακινηθούν και να φροντίσουν μόνοι τον εαυτό τους. Το προσωπικό του Βοήθεια στο Σπίτι παρά τις προσπάθειες του  δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. 

 

Την ίδια στιγμή, από 1 Δεκέμβρη εν μέσω πανδημίας, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης να επιμένει να υλοποιεί τις απαράδεκτες απαιτήσεις των πλοιοκτητών για διακοπή των δρομολογίων Πρίνος-Καβάλα οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα αντιμετώπισης περιστατικών που χρειάζονται διακομιδή και νοσηλεία στο Νοσοκομείο της Καβάλας.

 

Είναι χαρακτηριστικό όταν γίνεται διακομιδή ασθενούς στο Νοσοκομείο Καβάλας, το Κέντρο Υγείας «χάνει» ένα ασθενοφόρο και ένα πλήρωμα για μια ολόκληρη μέρα, διότι κάνει τον κύκλο του Νομού μέχρι να φτάσει στην Καβάλα μέσω Κεραμωτής. Ενώ πολλές φορές διανυχτερεύει στην καβάλα.

 

Επίσης, με ευθύνη της κυβέρνησης το νησί παραμένει ξεκρέμαστο από πλοίο επιφυλακής για τα έκτακτα περιστατικά μεταφοράς ασθενούς μετά το πέρας των δρομολογίων, αφού άρθηκε η υποχρέωση αυτή από τους πλοιοκτήτες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει το ίδιο βιολί η κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Το όλο ζήτημα μεταφέρεται στα παρακάλια και στη δήθεν καλή διάθεση των πλοιοκτητών πάντα με το αζημίωτο. Υπάρχουν μέρες που το νησί μένει χωρίς πλοίο επιφυλακής με αποτέλεσμα να καλείται είτε το Λιμενικό είτε  ρυμουλκό από την Καβάλα, κάτι που σημαίνει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη ζωή του ασθενούς και δυσκολεύει τη μετακίνηση τώρα με την πανδημία, γιατί δεν μπορεί να μπει και δεύτερος ασθενής σε αυτά τα σκάφη. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

 

Για τη μονάδα τεχνητού νεφρού που υπόσχονται ανέξοδα οι κυβερνητικοί βουλευτές πως έχει δρομολογηθεί, δεν υπάρχει καμιά μέριμνα, καμιά υποδομή, καμιά προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων νεφρολόγων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με κριτήριο τη λογική κόστους-οφέλους, θεωρεί «πεταμένα» λεφτά την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, με μονάδα τεχνητού νεφρού, με φαρμακείο ΕΟΠΥ,  με προσλήψεις μόνιμων γιατρών-νοσηλευτικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή δίνει δισεκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς .                                                                                                                                            

 

Ο Δήμος Θάσου δεν είδε δεν άκουσε τίποτε για αυτήν την κατάσταση,  συνεχίζει να κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση να υιοθετεί την πολιτική της ατομικής ευθύνης του κόστους-οφέλους αντί να διεκδικήσει μέτρα στήριξης του Κέντρου Υγείας που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού της Θάσου .Να στηρίξει τα αιτήματα Σωματείων και φορέων του λαού της Θάσου για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας.

 

Η Τ.Ε. Θάσου του ΚΚΕ καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους, το λαό του νησιού να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τη στήριξη του Κέντρου Υγείας, για την δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού και φαρμακείου του ΕΟΠΥ, για προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την εξάπλωση της πανδημίας.

 

 Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να διαθέτει τις δυνάμεις του στο πλευρό του λαού του νησιού τόσο μέσα από τις παρεμβάσεις στην Τοπική Διοίκηση, στη Βουλή όσο και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις".