Τεστ για κορονοΐό στα σχολεία -τόσο σε δασκάλους όσο και σε μαθητές - όταν ανοίξουν μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, είναι η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα σχολείων. 

 

Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί. Θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο μαθητής Λυκείου ή ο εκπαιδευτικός και θα μπορεί να υποβληθεί σε τεστ σε 386 σημεία στη χώρα. Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών περιλαμβάνονται στη γενική δεύτερη κατάταξη, ύστερα από ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. 

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου οι μαθητές των δημοτικών προτείνεται να πηγαίνουν κλιμακωτά στο σχολείο προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Ο διευθυντής του κάθε δημοτικού θα βγάζει ανά τάξη το πρόγραμμα και έτσι οι μαθητές θα χωριστούν ανά τάξη κατά την είσοδό τους στα δημοτικά σχολεία. Το δεύτερο σημείο που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας είναι σε περιπτώσεις σχολείων που έχουν δεύτερη είσοδο να ανοίξει και αυτή προκειμένου να διοχετεύονται οι μαθητές από πολλές εισόδους στο σχολικό κτίριο.

 

Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας Αθανάσιο Τσακρή, άνοιγμα σχολείων με τεστ για κορονοϊό είναι η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αλλά όπως επισήμανε ο ίδιος, είναι πρόωρο να πει κανείς εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή τις 11 Ιανουαρίου του 2021. Όλα θα εξεταστούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όταν θα είναι διαθέσιμα τα επιδημιολογικά στοιχεία των ημερών των εορτών, κάτι που αποτελεί το πλέον κρίσιμο παράγοντα.

 

Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, υπογράμμισε ότι τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις στην Αττική. «Η πρόταση της Επιτροπής είναι τα σχολεία να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 8 ή 11 Ιανουαρίου εφόσον είμαστε ασφαλείς» δήλωσε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. O ίδιος πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 4 ή 5 του μήνα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.