Ο Παναγιώτης Τσίκνας, ο οποίος διαπρέπει το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό, με καταγωγή από την Θάσο, πέρασε τα Χριστούγεννα κοντά στην οικογένεια του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. 

 

Το μήνυμα του μέσα από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

 

‘Αξία ανεκτίμητη ! Χρόνια πολλά με υγεία σε όλο τον κόσμο!

Feliz Navidad a todo el mundo!  Disfrutad el tiempo con sus familias!”

 

Από την Θάσο στην Ξάνθη κι από εκεί στην κορυφή

 

Ο Παναγιώτης Τσίκνας είδε μέσα από τη δουλειά το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα και αποτελεί τον μοναδικό Έλληνα που διαθέτει η «Βασίλισσα» στο τεχνικό της επιτελείο.

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο που κάνουν το μεγάλο βήμα και φεύγουν για το εξωτερικό. Όχι αποκλειστικά ως ποδοσφαιριστές, αλλά και σε άλλες θέσεις (φυσικοθεραπευτές, αναλυτές κλπ). Ένας τέτοιος νέος είναι και ο Παναγιώτης που κατάφερε να αποτελεί στέλεχος του κορυφαίου συλλόγου στον πλανήτη, την Ρεάλ Μαδρίτης.

 

Ποδόσφαιρο ή πτυχίο;

 

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ποτό της Θάσου. Σε ηλικία 13 ετών, έκανε το πρώτο βήμα για τις Ακαδημίες της Ξάνθης όπου και αγωνίστηκε στις «μικρές» ομάδες φτάνοντας μέχρι την πόρτα της ανδρικής. 

 

Ωστόσο όταν ήρθε η ώρα της απόφασης: σπουδές ή μπάλα, κυριάρχησε το πρώτο, αλλά ποτέ δεν ξέχασε την λατρεία του, το ποδόσφαιρο, το οποίο έμελλε να υπηρετήσει αλλά όχι μέσα στον αγωνιστικό χώρο.  Σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής και παράλληλα αγωνιζόταν σε ερασιτεχνικό επίπεδο για να μην χάσει την επαφή του με το άθλημα. 

 

 

Οι σπουδές σε δύο Ισπανικά πανεπιστήμια 

 

Ο Παναγιώτης πήγε αρχικά στο Μπιλμπάο. Έβγαλε δελτίο στην ομάδα του Γκέτσο, που αποτελεί προάστιο της περιοχής του Μπιλμπάο και για έναν χρόνο προσπάθησε να αγωνιστεί σε ένα τελείως ξένο για την ελληνική πραγματικότητα πρωτάθλημα, με διαφορετική νοοτροπία. Αφού έμαθε τους ρυθμούς, την γλώσσα και σύλλεξε πολύτιμες εμπειρίες, αποφάσισε να πάει στη Μαδρίτη και να γραφτεί σε δύο διαφορετικά πανεπιστήμια. Το ένα σχετικά με την μεθοδολογία του ποδοσφαίρου και το δεύτερο με την ανάλυση. 

 

Ήρθε σε επαφή με άλλες αγωνιστικές συμπεριφορές, στάσεις προπονητών. Εφοδιάστηκε με τις κατάλληλες γνώσεις: Από το πως προσεγγίζεις τα παιδιά μέσα από μία διαδικασία που στόχο έχει να εξελιχθεί σαν ποδοσφαιριστής αλλά και σαν προσωπικότητα

 

Η Χετάφε και η «Βασίλισσα» Ρεάλ 

 

Η πρώτη συνεργασία για τον Πάνο ήρθε με την Χετάφε ως μέλος του τεχνικού επιτελείου στην Κ-17 και στη συνέχεια πρότεινε ο ίδιος τη δημιουργία ενός πρότζεκτ ανάλυσης μέσα στην ομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν η Κ-17 της Χετάφε να «πετάει» εκείνη τη σεζόν και σύντομα το όνομά το άρχισε να.. ακούγεται. 

 

Τον πλησίασε η Ατλέτικο Μαδρίτης με την οποία η πρόταση δεν έφτασε στις υπογραφές. Ακολούθησε η Ρεάλ. Στην αρχή ο Παναγιώτης νόμιζε ότι κάποιος του έκανε πλάκα, αλλά άμεσα συνειδητοποίησε ότι μόνο αστείο δεν είναι. 

 

Οι άνθρωποι της Ρεάλ δημιούργησαν ένα νέο πρότζεκτ ανάλυσης για τις ακαδημίες τους με έξτρα τεχνολογίες ανάλυσης μέσω της παρακολούθησης βίντεο. Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ εντάχθηκαν πέντε άτομα και το ένα ήταν ο Τσίκνας. Ανέλαβε τις ομάδες Κ-14 και Κ-17, κάνοντας performance analysis και βοηθώντας ουσιαστικά στην εξέλιξη των ποδοσφαιριστών.

 

Ο Παναγιώτης βρέθηκε μέσα στις κορυφαίες εγκαταστάσεις του Βαλδεβέβας. Ωστόσο η πίεση είναι μεγάλη μέχρι να φτάσουν όλοι στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επαγγελματισμός από τον πρώτο ποδοσφαιριστή μέχρι το τελευταίο στέλεχος του συλλόγου. 

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Παναγιώτης αποτελεί παράδειγμα για τους νέους που θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Με δουλειά, αφοσίωση και πίστη τα όνειρα παύουν να αποτελούν κάτι το άπιαστο και γίνονται πραγματικότητα.