Οι δηλώσεις που έκανε το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, βάζοντας την Θάσο στο «κάδρο» των περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο την περίοδο των εορτών και μετά, προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά και εύλογες απορίες. 

 

Μα… η Θάσος δεν έχει πολλά κρούσματα 

 

Στη Θάσο αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν το νησί να αντιμετωπίζει «κίνδυνο αναζωπύρωσης» όταν η μέχρι τώρα κατάστασή του είναι πολύ καλύτερη -φαινομενικά τουλάχιστον- από την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα που για δύο μήνες «βράζει». 

 

Το KavalaNews.GR επικοινώνησε με τον κ. Σαρηγιάννη για να διευκρινίσει αν η Θάσος αναφέρθηκε εκ παραδρομής (και μάλιστα δυο φορές) στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά. 

 

Ο κ. Σαρηγιάννης με τις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι το νησί βρίσκεται μέσα στις περιοχές που μελετά το Αριστοτέλειο και ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εμπνέει ανησυχία από την στιγμή που τα κρούσματα είναι λιγότερα από άλλες περιοχές. 

 

Τι δείχνουν οι τάσεις στο μαθηματικό μοντέλο 

 

«Μελετάμε τις τάσεις» είπε, εξηγώντας ότι το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί το ΑΠΘ είναι σε θέση να δώσει ασφαλείς προβλέψεις για το τι έπεται σε μια περιοχή. 

 

Τα λεγόμενα του κ. Σαρηγιάννη επαληθεύονται από τους αριθμούς που έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας. 

 

Από τις περίπου 70 περιφερειακές ενότητες της χώρας, η Θάσος βρίσκεται σήμερα μέσα στην πρώτη 20άδα (η Καβάλα είναι σχεδόν μονίμως το τελευταίο δίμηνο μέσα στην πρώτη δεκάδα).

 

Το «μικρό» αλλά «μεγάλο» πρόβλημα της Θάσου 

 

Δεν έχει σημασία ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων αλλά η αναλογία κρουσμάτων στον πληθυσμό.

 

Κάθε περιοχή κατατάσσεται αναλόγως με τον αριθμό κρουσμάτων που είχε και κυρίως με την αναλογία «κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού». 

 

Σε αυτή την αναλογία -ώστε να είναι σωστές οι συγκρίσεις- η Καβάλα βρέθηκε πολύ ψηλά, κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, με πάνω από 200 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη είχε αγγίξει και τα 300 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. 

 

Αντίστοιχα, η Θάσος είχε σημειώσει υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων (πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού) την 2η και 3η εβδομάδα του Νοέμβρη ενώ μετά από μια περίοδο ύφεσης, έφτασε ξαφνικά να «χτυπάει» νέα ρεκόρ από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά, με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων να είναι 73 ανά 100.000 κατοίκους

 

Αυτό από μόνο του λέει πολλά. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΣΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 

 

 

Προσοχή για να αποφευχθεί ένα σκληρό τοπικό lockdown

 

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης ρωτήθηκε για το τι «βλέπει» το ΑΠΘ για την περίοδο των Χριστουγέννων και μέχρι την Πρωτοχρονιά, με τους μηχανισμούς πρόβλεψης που έχει αναπτύξει (και οι οποίοι σε γενικές γραμμές έχουν «πέσει μέσα» έως τώρα). 

 

Το πανεπιστήμιο προβλέπει μεν μια αποκλιμάκωση της κατάστασης πανελλαδικά αλλά στην γεωγραφική ανάλυση που κάνουν ανά περιοχή προκύπτει το συμπέρασμα ότι «πρέπει να δοθεί προσοχή» κατά τόπους. 

 

Εκεί θεωρείται «μεγαλύτερη η πιθανότητα αναζωπύρωσης» και χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη «η εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα». 

 

Οι περιοχές στις οποίες εστιάζει ως προς την ανησυχία του το ΑΠΘ είναι: Μαγνησία, Καρδίτσα, Χίος, Αχαΐα, Λάρισα και Θάσος. Οι περιοχές αυτές «θέλουν προσοχή» ώστε να αποφύγουν τοπικά ειδικά μέτρα σκληρού lockdown. 

 

«Κινδυνεύουν με lockdown τύπου Κοζάνης οι περιοχές αυτές» ρώτησε ο Γ. Αυτιάς για να πάρει την εξής απάντηση: 

 

«Κινδυνεύουν με μια αύξηση (κρουσμάτων) η οποία θα οδηγήσει σε αναγκαστική λήψη μέτρων». 

 

 

Πιο πολλά τεστ ΣΗΜΕΡΑ για να αποφύγουμε μέτρα αύριο 

 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η πρόταση του καθηγητή για το τι πρέπει να γίνει στις περιοχές που κινδυνεύουν. 

 

«Θα ήταν σοφό να κάνουμε μια αύξηση, εντατικοποίηση στα τεστ σήμερα, ώστε να αποφύγουμε. Να ανιχνεύσουμε και να αποφύγουμε να γίνει αυτό» 

 

Περί ανοίγματος σχολείων 

 

Στην ερώτηση για το αν είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι τα σενάρια δείχνουν ότι θα υπάρξει μια γενική βελτίωση σε όλη τη χώρα αλλά όχι σαφέστατη εικόνα από τώρα. 

 

Αναφέρθηκε όμως και στο τι φέρνει γενικά, από κλιματικής άποψης, ο Ιανουάριος στην εξάπλωση ιών και ιώσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων: «θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα» είτε έως τις 20 Ιανουαρίου είτε έως το τέλος του μήνα. 

 

Ποιος είναι 

 

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και είναι ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς

 

Ασχολείται με την επιστημονική έρευνα για περισσότερα από 30 χρόνια, έχοντας συμμετάσχει σε δεκάδες ερευνητικά προγράμματα και έχοντας στο ενεργητικό του εκατοντάδες δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε ερευνητικά συνέδρια. 

 

Έχει εργαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του '80 έως σήμερα σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Δανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 

 

Είχε προειδοποιήσει εγκαίρως… 

 

Ο κ. Σαρηγιάννης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν η διεπιστημονική ομάδα HERACLES που συντονίζει είχαν προβλέψει την σημερινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας. 

 

Η ομάδα αποτελείται από φυσικούς, ιολόγους, χημικούς μηχανικούς, χημικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων. Το έργο εντάσσεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας, και υλοποιείται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών της Παβία και της Πίζα, τα οποία παράλληλα κάνουν τις δικές τους προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ιταλία.

 

Η προειδοποίησή του τότε ότι το Νοέμβριο θα είχαμε τετραψήφιο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων, που θα έφτανε και τις 3.000 τον Δεκέμβριο, ηχούσε υπερβολική και κινδυνολογική σε μια εποχή με μόλις 200 κρούσματα. 

 

Κι όμως επιβεβαιώθηκε.

 

Δεν είναι στατιστική, είναι συνδυασμός μοντέλων

...και πέφτει μέσα! 

 

Έχουν αναπτύξει μια υπολογιστική πλατφόρμα που συνδυάζει διαφορετικά μαθηματικά μοντέλα, λαμβάνοντας ως παραμέτρους διάφορα στοιχεία της πανδημίας, για να προβλέψουν με δυναμικό τρόπο την εξέλιξή της.

 

Οι τεχνικές εκθέσεις αντιμετωπίστηκαν αρχικά με επιφύλαξη από μέλη της επιτροπής ειδικών, που έκαναν λόγο για εκτιμήσεις που βασίζονται σε μαθηματικά και όχι επιδημιολογικά δεδομένα.

 

«Δεν πρόκειται για στατιστική. Στην ουσία είναι ένα σύνολο από δυναμικά υπολογιστικά μοντέλα» έχει εξηγήσει ο ίδιος, για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν. 

 

Από το πρώτο κύμα της πανδημίας η ομάδα είχε ενημερώσει για τα ευρήματά της τον ΕΟΔΥ, αλλά δεν πήρε απάντηση. Στη συνέχεια, κατά την τουριστική περίοδο, μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, έστελνε τις τεχνικές της εκθέσεις στο υπουργείο Υγείας και στο γραφείο του πρωθυπουργού, συνεχίζοντας στην περίοδο του φθινοπώρου. Από τον Ιούνιο έως τις αρχές Δεκέμβρη είχε στείλει 4 εκθέσεις.

 

"Τελευταία, άρχισαν να μας ακούν και να έχουμε μια συνεργασία με το υπουργείο. Πλέον μας στέλνουν δεδομένα που μας βοηθούν στους υπολογισμούς μας", λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

 

Υπέρμαχος του ανοίγματος εμπορίου-εστίασης

 

Είναι από εκείνους που πρότειναν συνέχιση των περιοριστικών μέτρων για όσο χρειαστεί αλλά πρότεινε ταυτόχρονα και άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και της εστίασης με περιορισμό ατόμων.

 

Έχει επίσης προτείνει την επιδότηση των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση εξοπλισμού απολύμανσης του αέρα ενώ είχε εγκαίρως πει ότι δεν έχει νόημα να ανοίξουν τα σχολεία πριν από τις γιορτές.