Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στη χώρα μας. Τα εμβόλια θα παραληφθούν στις 26 Δεκεμβρίου από το υπουργείο Υγείας και την επομένη θα αρχίσει ο εμβολιασμός, βάσει του προγραμματισμού.
 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το σκεύασμα της Pfizer θα λάβουν πρώτοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65. Σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια πολίτες.
 

"Το εμβόλιο πρέπει να γίνει απ' όλους τους πολίτες, διότι αποτελεί την μόνη διέξοδο από τον ιό",  είπε τόσο ο νευροχειρουργός και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Καβάλας Βαγγέλης Καμπουρίδης, όσο και ο Ξενοφών Κροκίδης παθολόγος και πρόεδρος της επιτροπης νοσοκομειακών λοιμώξεων νοσοκομείου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης, ενώ το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο διοικητής του νοσοκομείου, Ντίνος Κλειτσιώτης. 
 

Β. Καμπουρίδης: "Είναι ασφαλές - Όχι στην παραφιλολογία" 
 

"Υπάρχει ένας σκεπτικισμός γύρω από το εμβόλιο. Είναι το πιο καθαρό εμβόλιο που φτιάχτηκε ποτέ. Αυτή τη  στιγμή δεν έχουμε καμία θεραπεία για την covid19. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και είναι η μόνη μας έξοδος. Θέλω να παρακαλέσω τον κόσμο να μην ενδίδει σε όλη την παραφιλολογία από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Παρακαλώ όλους να σπεύσουν να το κάνουν", τονίζει ο Βαγγέλης Καμπουρίδης.  

 

"Δεν γνωρίζουμε αν προφυλάσσει από τη μετάδοση"

 

Σε ερώτηση του KavalaNews.GR για το αν τα εμβόλια εμποδίζουν την μετάδοση του ιού, ο κ. Καμπουρίδης απάντησε: "Δεν το ξέρουμε. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το εμβόλιο βοηθάει αυτόν που το κάνει. Δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτός που εμβολιάζεται μεταδίδει τον ιό. Γι' αυτό λέμε ότι μετά το εμβόλιο θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες. Θα συνεχίσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης γιατί δεν γνωρίζουμε αν προφυλάσσει από τη μετάδοση. Μπορεί αυτός που κάνει το εμβόλιο να ανήκει στην ίδια κατηγορία με αυτόν που είναι ασυμπτωματικός. Ξέρουμε σίγουρα ότι προφυλάσσει αυτόν που το κάνει. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να πούμε ότι πρέπει να το κάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Επίσης αυτός που κάνει το εμβόλιο έχει καλύτερη ανοσία από αυτόν που πέρασε τη νόσο". 
 

Ξ. Κροκίδης: "Ολοι οι εργαζόμενοι να κάνουν το εμβόλιο, όχι όπως το αντιγριπικό"

 

"Η επιτροπή λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου καλεί όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να δηλώσουν την επιθυμία τους να εμβολιαστούν. Ήδη μία λίστα που είναι έτοιμη έχει ξεπεράσει τα 250 άτομα, είναι ικανοποιητικό νούμερο. Λέω ικανοποιητικό σε σχέση με τα νούμερα που καταγράφουμε στον αντιγριπικό εμβολιασμό που τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Είναι ένα ασφαλές εμβόλιο και κάθε δομή που θα είναι επιφορτισμένη να κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμα και μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Είναι σπάνια αλλά όταν ξεκινάει κάτι πρέπει να είμαστε οργανωμένοι", τονίζει ο κ. Κροκίδης.