Την αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές της Θάσου, έως το 2030 έχει ως στόχο το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδάσωσης, το οποίο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

 

Οι περιοχές, στις οποίες θα υλοποιηθούν αναδασώσεις, είναι: Κάλαμος Αττικής, Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Ομηρούπολη Χίου και σε άλλα σημεία του νησιού, Ιστριος Ρόδου, Εύβοια, Χάρκια Ρεθύμνου, Κατοστάρι Ζακύνθου, Κινέττα Αττικής και Μάτι Πεντέλη Αττικής. Πιο συγκεκριμένα για την Θάσο, πρόκειται για την Αλυκή και τον Πρίνο όπου κάηκαν μεγάλες εκτάσεις από την πυρκαγιά του 2016.

 

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων έχει 10ετή διάρκεια (έως το 2030), προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί θα εμπλουτίσει τη χώρα με 30 εκατομμύρια πιστοποιημένα δέντρα σε 13 περιοχές και θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε πέντε φάσεις:

 

1) Στο πρώτο στάδιο, έχει εκπονηθεί ήδη από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η μελέτη εντοπισμού και ιεράρχησης των περιοχών που θα αναδασωθούν σε εθνικό επίπεδο, με βάση επιστημονικά κριτήρια. Προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές που δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση αλλά και στα περιαστικά δάση (πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινέττα κλπ).  

 

2) Το δεύτερο στάδιο αφορά τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου εντός του 2020. Σκοπός της ομάδας θα είναι η κινητοποίηση στην κατάλληλη ώρα εθελοντών (π.χ. Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, μαθητές κλπ) καθώς και η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

3) Το τρίτο στάδιο αφορά στην οργάνωση, στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία του έργου των αναδασώσεων, με την εκπόνηση των ειδικών μελετών δάσωσης των επιλεγμένων περιοχών.

 

4) Το τέταρτο στάδιο αφορά στην υλοποίηση των αναδασώσεων και θα εξελιχθεί μέχρι το 2026. Η έναρξη της προσπάθειας θα ξεκινήσει με τη φυτευτική περίοδο του 2021.

 

5) Το πέμπτο στάδιο ολοκληρώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων.

 

Χατζηεμμανουήλ: πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα αντιδιαβρωτικά αντιπλημμυρικά έργα 

 

Ο τέως δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανούηλ, σχολίασε στο KavalaNews.GR πως τα παραπάνω είναι θετικά, ωστόσο πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα αντιδιαβρωτικά αντιπλημμυρικά έργα κι έπειτα με αυστηρά επιστημονική βάση οι ποικιλίες που θα χρησιμοποιηθούν στην αναδάσωση:  

 

"Απαγορευτικό να μπουν ξένες ποικιλίες"

 

"Σε αυτό που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι τα αντιδιαβρωτικά έργα, δηλαδή να μην χάνεται το έδαφος και ο σπόρος. Από εκεί και πέρα είναι απαγορευτικό να μπουν ποικιλίες "ξένες" από αυτές που ενδημούν και είναι αιώνες τώρα προσαρμοσμένες στο Θασιακό περιβάλλον όπως είναι τραχεία πεύκη. 

 

Η συνεργασία με Πανεπιστήμια Ελλάδας-Γερμανίας

 

Προς αυτό τον σκοπό μετά τις φωτιές του 2016 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, φέραμε σε επαφή και συνεργασία το πανεπιστημίο Rottenburg της Γερμανίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (δες ΕΔΩ). Είχε δημιουργηθεί κοντά στον Πρίνο ένα φυτώριο όπου τα δύο πανεπιστήμια με τους φοιτητές τους το δημιούργησαν. Είδαμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα και το όραμα μου ήταν να δημιουργηθεί ένα θερινό πανεπιστημιακό τμήμα όπου θα εκπαιδεύονται οι φοιτητές των δύο χωρών και θα φιλοξενούνται στα κάμπινγκ του Δήμου για να δούμε αυτές οι επεμβάσεις στο περιβάλλον ποιες είναι οι σωστές και που θα κινηθούμε".