Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ (δες ΕΔΩ).

 

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστεί αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Την έρευνα θα διενεργήσει ο επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκος Ορνεράκης.

 

Ο εισαγγελικός λειτουργός αφού μελετήσει τα δημοσιεύματα, θα ξεκινήσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών.

 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας πάντως αρνείται ότι εφαρμόζεται διπλός τρόπος καταγραφής κρουσμάτων, και χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά είναι έγκυρα και αξιόπιστα.

 

Αρκουμανέας: Απαράδεκτα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ

 

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, απάντησε για τις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε τα δημοσιεύματα ως απαράδεκτα και κακόβουλα.

 

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ήταν «παρών» στη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό, λέγοντας αρχικά: «Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και της χώρας μας. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής ασθενών Covid-19».

 

Στη συνέχεια ο κ. Αρκουμανένας μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα στοιχεία αυτά συλλέγονται και επεξεργάζονται προκειμένου στις 18:00 κάθε μέρα να υπάρχουν τα δεδομένα και να δίνουμε πιο ειδικά στοιχεία, έτσι ώστε να έχουμε μία καλή εικόνα για την πανδημία.

 

Τα δημοσιεύματα ανέφεραν κάποιες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Και εκείνοι καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς Covid-19».