Δεν ήταν τελικά αρκετό το χρονικό διάστημα των μόλις 4 ωρών που όρισε ο ΕΟΔΥ για τα μαζικά τεστ στον γενικό πληθυσμό της πόλης της Καβάλας. 

 

Τα τεστ είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στην έξοδο του πάρκινγκ του τελωνείου και μόνο σε πολίτες που περιμένουν στην ουρά μέσα στο αυτοκίνητό τους (drive through). 

 

Ουρά & συστάσεις για αποχώρηση από νωρίς

 

Ήδη από τις 9 το πρωί είχε αρχίσει να σχηματίζεται ουρά αυτοκινήτων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ενώ από τις 12 το μεσημέρι, προσωπικό του λιμενικού, που ρύθμιζε την κυκλοφορία στο σημείο, ενημέρωνε τους πολίτες ότι «μπαίνουν στην ουρά με δική τους ευθύνη». 

 

Όσοι προσήλθαν στο χώρο από τη 1 το μεσημέρι και μετά, δηλαδή μία ώρα πριν την προγραμματισμένη λήξη των τεστ, αποχώρησαν τελικώς άπραγοι αφού στις 2 ακριβώς το συνεργείο του ΕΟΔΥ σταμάτησε τις δειγματοληψίες, τηρώντας αυστηρά το ωράριο.

 

Εντωμεταξύ, το πρωί σε δηλώσεις του (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ο αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης είχε πει ότι θα κάνει τεστ όποιος προσέλθει μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

 

Μία ώρα αναμονή χωρίς να κάνουν τεστ 

 

Πρόκειται για δεκάδες άτομα που ενώ είχαν προσέλθει εγκαίρως, δεν τους δόθηκε η δυνατότητα για τεστ, παρά το γεγονός ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ είχε επαρκή αποθέματα αναλωσίμων για περισσότερους ελέγχους. 

 

Στο σημείο υπήρξαν εντάσεις και διαπληκτισμοί κυρίως από τους πολίτες εκείνους που περίμεναν μία ώρα και είχαν φτάσει… «μέχρι την πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό». 

 

Σχεδόν διπλάσιοι όσοι αποχώρησαν 

 

Ακόμη περισσότεροι ήταν αυτοί που αποχώρησαν από την περιοχή χωρίς καν να μπουν στην ουρά, είτε το πρωί επειδή υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις είτε από το μεσημέρι και μετά διότι λάμβαναν προειδοποίηση για… άσκοπη αναμονή

 

Είναι προφανές ότι η ζήτηση ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεψε η δημοτική αρχή.

 

"Θα έρθουμε ξανά μόλις το ζητήσει ο δήμαρχος"

 

Σε ερώτηση του KavalaNews.GR εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι θα γίνει εκ νέου τεστ στο γενικό πληθυσμό, αμέσως μόλις το ζητήσει ο δήμαρχος. 

 

Είναι πλέον εμφανές ότι τα μαζικά τεστ στο γενικό πληθυσμό γίνονται μετά από μια απλή διαδικασία που κινεί ο δήμαρχος της κάθε περιοχής, όπως άλλωστε έγιναν και σε όλες τις άλλες πόλεις. 

 

 

Γιατί δεν ζητήθηκαν νωρίτερα τα μαζικά τεστ;

 

Στην Καβάλα για άγνωστους λόγους, αυτή η διαδικασία δεν ενεργοποιήθηκε κι ενώ η πόλη "βράζει" ήδη από τα τέλη του Οκτώβρη με το νοσοκομείο να παρουσιάζει ανησυχητική πληρότητα εδώ και 10 μέρες. 

 

Η Καβάλα είναι το μόνο αστικό κέντρο στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά βόρεια Ελλάδα όπου δεν είχαν γίνει μαζικά τεστ μέχρι το τέλος Νοέμβρη ενώ στις περισσότερες πόλεις είχαν αρχίσει από τα τέλη Σεπτέμβρη και τις αρχές Οκτώβρη. 

 

Σε γειτονικούς νομούς, όπως στη Δράμα και τις Σέρρες, τα συνεργεία του ΕΟΔΥ έμειναν για αρκετές συνεχόμενες ημέρες για δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό ενώ έγιναν και επαναληπτικοί έλεγχοι. 

 

 

Είναι πλέον καθαρά θέμα Δήμου Καβάλας να ζητήσει νέα δειγματοληψία και να εξασφαλίσει ότι δεν θα ταλαιπωρηθούν πολίτες μέσα στο τόσο ασφυκτικά χρονικά όρια. 

 

Στη Βουλή η απουσία τεστ στην Καβάλα

 

Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη για μαζικά τεστ στην Καβάλα αποτέλεσε και θέμα επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει στα μισά του μήνα η βουλευτής Καβάλας τού ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

 

Η ερώτηση, στην οποία η κ. Ελευθεριάδου έκανε λόγο για "εγκληματική υποκαταγραφή" στην Καβάλα, απαντήθηκε την περασμένη Δευτέρα 23/11 από τον υφυπουργό Υγείας ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε... αδυναμία να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

 

Τρεις συνεχόμενες μέρες τεστ στην Κομοτηνή! 

 

Ωστόσο, από εκείνη τη μέρα και μετά, συνεχίστηκαν κανονικά τα μαζικά τεστ σε αστικά κέντρα, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την Κομοτηνή όπου το μεσημέρι της Πέμπτης 26/11 ολοκληρώθηκε ένα ολόκληρο τριήμερο κατά το οποίο διενεργήθηκαν περί τα 700 τεστ. 

 

Τι έδειξαν τα τεστ στην Καβάλα

 

Από τα συνολικά 225 ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, στο λιμάνι "Απόστολος Παύλος", βρέθηκαν 6 θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

 

Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Καβάλας αναφέρει: 

 

"Για τη διενέργεια των rapid tests, με τη μέθοδο Drive Through, καθοριστικής σημασίας ήταν η παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της ραγδαίας μεταβολής των επιδημιολογικών δεδομένων στην Π.Ε. Καβάλας το τελευταίο χρονικό διάστημα".