γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Αν και η ενόχληση των Καβαλιωτών από τις ανυπόφορες οσμές που φέρνει ο αέρας από τα ανατολικά της πόλης είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, οι εκπρόσωποι του εργοστασίου λιπασμάτων επιμένουν ότι "οι ρύποι είναι πολύ πιο κάτω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια"

 

Τάδε έφη, για ακόμα μια φορά, η διευθύντρια της «Λιπάσματα Καβάλας» Θεοδώρα Κουλουρά. Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, επικαλέστηκε τα στοιχεία που λαμβάνονται από όλους τους σταθμούς μέτρησης: από τις μονάδες της πρώην Νομαρχίας μέσα στην πόλη και στην περιοχή της Άσπρης Άμμου, από τους μετρητές στις καμινάδες του εργοστασίου και από τον σταθμό μέτρησης μέσα στο οικόπεδο της ΒΦΛ, μακριά από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις. 

 

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ακόμη και οι μετρήσεις του σταθμού που είχε νοικιάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή της Καβάλας και είχε εγκαταστήσει μέσα στη Νέα Καρβάλη, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, έφεραν τα ίδια αποτελέσματα. 

 

Τα δεδομένα των μετρήσεων αυτών δεν έχουν δημοσιευτεί ωστόσο η κ. Κουλουρά υποστήριξε ότι κι αυτά έδειξαν χαμηλούς ρύπους κι επιβεβαίωσαν τις δημοσιευμένες μετρήσεις της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχίας) και του ίδιου του εργοστασίου. 

 

Χιλιοπαιγμένο & ξεπερασμένο από την ίδια τη ζωή το... κύριο επιχείρημα των Λιπασμάτων

 

Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι ποτέ δεν καταγράφηκε «συναγερμός» για υπέρβαση ρύπων σε αυτούς τους σταθμούς και... είναι να απορεί κανείς τόσο για το τι ακριβώς μετράνε, όσο και για το αν τα όρια είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι. 

 

Η ενόχληση από τις οσμές και τα περιστατικά δύσπνοιας, κυρίως σε Ν.Καρβάλη, Χαλκερό, Λεύκη, αλλά και μέσα στην πόλη της Καβάλας, δεν είναι ούτε σπάνια φαινόμενα, ούτε ασήμαντα. 

 

Οι δηλώσεις της κ. Κουλουρά έγιναν στη διάρκεια εκτενούς συνέντευξής της στον Απόστολο Ατζεμιδάκη, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΕΝΑ της Καβάλας. 

 

"Μπήκαν ήδη τα φίλτρα"

 

Πέραν του ισχυρισμού ότι το εργοστάσιο σήμερα δεν ρυπαίνει, η διευθύντρια της εταιρίας «Λιπάσματα Καβάλας» έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί τα περιβόητα «φίλτρα-πλυντήρια» και ότι έως το τέλος του μήνα αυτά θα τεθούν σε λειτουργία. 

 

Αυτό ισχύει και για τη «γειτονική», όπως είπε, εταιρία, την PFIC που λειτουργεί στο χώρο των λιπασμάτων. 

 

Τα συγκεκριμένα φίλτρα, σημείωσε, μειώνουν το οξείδιο και το υποξείδιο του αζώτου ενώ έκανε λόγο για «πρωτοπορία στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».  

 

Μα, αν η βιομηχανία σήμερα δεν ρυπαίνει, όπως υποστηρίζει, τα φίλτρα γιατί χρειάζονται; Προς τι η δαπάνη; Ούτε λίγο, ούτε πολύ, περιέγραψε μια φάση… μηδενισμού των ρύπων που η Καβάλα θα ζήσει τις επόμενες ημέρες. 

 

Τα φίλτρα αυτά, για τα οποία ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει τεχνογνωσία στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν και θα τεθούν σε λειτουργία από «από ξένες εξειδικευμένες εταιρίες». Η δοκιμαστική λειτουργία θα αρχίσει μέσα στην εβδομάδα και αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος Οκτώβρη. Το συνολικό κόστος για τον εξοπλισμό αυτό δεν είναι συγκεκριμένο αλλά κυμαίνεται, όπως είπε, μεταξύ 4 και 5 εκατομμυρίων ευρώ. 

 

Η κ. Κουλουρά ήταν απόλυτη στον ισχυρισμό της ότι "ούτε και σήμερα το εργοστάσιο ρυπαίνει". 

 

Όμως δεν αναφέρθηκε καθόλου στο τι είναι τελικά αυτό που τελικά προκαλεί τόσο μεγάλη όχληση στην πόλη

 

Ποιος ευθύνεται για τις τόσο ανυπόφορες συνθήκες στον αέρα;

 

Οι δηλώσεις Κουλουρά για τα «φίλτρα-πλυντήρια» έρχονται λίγες μόλις μέρες μετά την είδηση που δημοσίευσε το KavalaNews.GR (δείτε ΕΔΩ) ότι ο δήμαρχος Καβάλας έστειλε σχετικό έγγραφο στον εισαγγελέα

 

Στη συνέντευξή της, πάντως, η κ. Κουλουρά είπε πως η εγκατάσταση των φίλτρων ήταν μια διαδικασία που είχε «πολλαπλές δυσκολίες» διότι πρόκειται για μονάδα που είναι σε λειτουργία. Με άλλα λόγια, τα Λιπάσματα δεν μπήκαν ούτε καν στη διαδικασία να σταματήσουν την παραγωγή για να εγκαταστήσουν αυτά τα φίλτρα. 

 

Κι όμως η διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας είναι αναγκαία, όχι μόνο για την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού αλλά και για τη συντήρηση του προϋπάρχοντος… 

 

ΔΕΙΤΕ το βίντεο με τη συνέντευξη