Η Θάσος γιορτάζει τα 108 χρόνια από την απελευθέρωσή της και το παρών στις εκδηλώσεις εορτασμού, φέτος στα Λιμενάρια, έδωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τον υπουργό συνοδεύει ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Κούκος.  

 

 

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έφτασε το πρωί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία λειτουργία παρουσία των αιρετών του τόπου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων. Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε την Πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ «Τρουπάκης», όπου κατέπλευσε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου για πλαισιώσει τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού. 

 

 

Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου και η έμμεση αναφορά στην Τουρκία 

 

Στο μήνυμά του για την ημέρα, πέρα από την αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις «προκλήσεις ασφάλειας και τις απειλές που δέχεται η χώρα» και τόνισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις» ικανές να «προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής». 

 

 

Ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης εξήγησε ότι οι φετινές εκδηλώσεις γίνονται «στα στενά πλαίσια της πανδημίας του κορωνοϊού»

 

 

Η περιφερειακή σύμβουλος Θάσου Μαρία Πολυμέρου τόνισε τη σημασία της παρουσίας του υπουργού Άμυνας στις εκδηλώσεις 

 

 

Το ιστορικό

 

Σαν σήμερα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Ελληνικό Ναυτικό, απελευθέρωσαν τη Θάσο τον Οκτώβριο του 1912, σε μία περίοδο που η Ελλάδα αύξανε την εδαφική της κυριαρχία και εξαπλωνόταν. 

 

Τον Ιούνιο του 1912, οι Βούλγαροι επιτέθηκαν κατά των Σέρβων στη Γευγελή και εναντίων των Ελλήνων στις ελεύθερες περιοχές, γεγονός που σήμανε και την έναρξη του Β' Βαλκανικού Πολέμου. 

 

Τότε, άρχισε και η δράση του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο που οδήγησε τον Οκτώβριο του 1912 στην υπογραφή διαγγέλματος από τον ναύαρχο Κουντουριώτη. 

 

Στις 18 του ίδιου μήνα, τα αντιτορπιλικά του στόλου «Λόγχη» και «θύελλα», συνοδευόμενα από το οπλιταγωγό «Πέλου», κατέλαβαν τη Θάσο. Μετά από την απελευθέρωση του νησιού, διορίζεται προσωρινός διοικητής ο Κωνσταντίνος Μελάς, αδερφός του πασίγνωστου μακεδονομάχου Παύλου Μελά. 

 

Μάλιστα σε ένα γράμμα του προς την Πηνελόπη Δέλτα, αναφέρει πως η Θάσος είναι το ωραιότερο ελληνικό νησί, ένας παράδεισος με γνήσιους Έλληνες, αταλάντευτα πατριώτες κι ευαίσθητους ανθρώπους.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ