Τις σοβαρές καταγγελίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών ΚΔΑΠ σχετικά με τις παράνομες πρακτικές ορισμένων ιδιωτικών ΚΔΑΠ έφεραν στη Βουλή, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Καβάλας, Τάνιας Ελευθεριάδου 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

 

Στην ερώτηση που κατέθεσαν προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέδειξαν το φαινόμενο αρκετά ΚΔΑΠ να παρέχουν κατ’ όνομα μόνον τις υπηρεσίες τους στα παιδιά, ενώ στην πραγματικότητα, έχοντας συνδεθεί με αθλητικούς συλλόγους (π.χ. ποδοσφαιρικές ακαδημίες) καλύπτουν, απλώς, με τα voucher, τις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών στον συγκεκριμένο  σύλλογο. Αξίζει να τονισθεί ότι η κ. Μιχαηλίδου ήταν ενήμερη για το πρόβλημα ήδη από τις αρχές του Ιουνίου και παρ’ όλ’ αυτά αδράνησε, με αποτέλεσμα οι περιπτώσεις παρατυπιών να αυξηθούν.

 

Όπως σημείωσαν η πρακτική αυτή είναι παράνομη, αφενός γιατί τα ΚΔΑΠ έχουν αδειοδοτηθεί  με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές εγκαταστάσεων και προσωπικού για τις παρεχόμενες δραστηριότητες, και αφετέρου γιατί η ΚΥΑ του σχετικού προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» μέσω του οποίου δίδονται τα vouchers, προβλέπει (όπως κάθε χρόνο) ότι «όλες οι κατηγορίες δομών (που συμμετέχουν στο πρόγραμμα) παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις εγκαταστάσεις τους … και δεν δύνανται να εξαργυρώνουν vouchers σε τρίτους ή να συνεργάζονται, κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους που καλύπτουν τα vouchers, με οποιαδήποτε μορφή με ιδιώτες ή σωματεία που υλοποιούν και αναπτύσσουν δραστηριότητες εκτός των αδειοδοτημένων εγκαταστάσεών τους (ξένες γλώσσες, αθλήματα κ.λπ.) για τα παιδιά των ωφελούμενων που φιλοξενούνται».

 

Οι παράνομες συνεργασίες ΚΔΑΠ με τρίτους ζημιώνουν  τις οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη την ενίσχυση, συντελώντας στο να μείνουν εκτός προγράμματος , βλάπτουν τον υγιή ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα ΚΔΑΠ που λειτουργούν σύννομα τηρώντας απαρέγκλιτα  τις προϋποθέσεις λειτουργίας και συμμετοχής στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

 

 

Οι βουλευτές ζητούν από την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσουν οι παράνομες συνδέσεις με τρίτους  και να υποστούν τις συνέπειες της παραβίασης των νόμιμων υποχρεώσεών τους. 

 

 

Ερώτηση

προς τον κ. Υπουργό 

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: Παράνομες πρακτικές ορισμένων ιδιωτικών ΚΔΑΠ αποκλείουν παιδιά με πραγματική ανάγκη για υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης και βλάπτουν το σύνολο του παρόχων υπηρεσιών ΚΔΑΠ.

 

Σε καταγγελία του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών ΚΔΑΠ, αναφέρει ότι φέτος, εκτός του ότι 65.000  παιδιά με πλήρεις φακέλους έμειναν εκτός vouchers για ΚΔΑΠ,   κάτι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στα παιδιά και τις οικογένειές τους, και στη λειτουργία των ΚΔΑΠ, δημοτικών και ιδιωτικών, εντοπίζεται ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα που δυσχεραίνει περαιτέρω την προσπάθεια επιβίωσης των ιδιωτικών ΚΔΑΠ που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στη βαθμίδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για παράνομες πρακτικές σύνδεσης ΚΔΑΠ με τρίτους για παροχή υπηρεσιών στα παιδιά με voucher, γεγονός που αφενός μεν υποβαθμίζει τις υπηρεσίες των ΚΔΑΠ, και αφετέρου δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης στα ΚΔΑΠ που λειτουργούν σύννομα.

 

Ειδικότερα παρατηρείται το φαινόμενο αρκετά ΚΔΑΠ να παρέχουν κατ’ όνομα μόνον τις υπηρεσίες τους στα παιδιά, ενώ στην πραγματικότητα, έχοντας συνδεθεί με αθλητικούς συλλόγους (π.χ. ποδοσφαιρικές ακαδημίες) καλύπτουν, απλώς, με τα voucher,  τις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών στον συγκεκριμένο  σύλλογο.   Τα συγκεκριμένα ΚΔΑΠ ενημερώνουν τους γονείς γι αυτή τη δυνατότητα, ακόμη και με διαφημιστικό υλικό οπότε η φετινή αύξηση των αιτήσεων και η παραμονή παιδιών με πραγματικές ανάγκες εκτός voucher εν μέρει οφείλεται και σε αυτό. Παράλληλα, μη λειτουργώντας κανονικά, τα ΚΔΑΠ αυτά δεν χρειάζονται προσωπικό για τις δραστηριότητες που κανονικά θα έπρεπε να προσφέρουν, οπότε κάνουν απολύσεις εξειδικευμένου προσωπικού.  Υπολογίζεται ότι φέτος δεν θα εργαστούν, σε σχέση με πέρυσι, περίπου 1.500 επιστήμονες.

 

Η πρακτική αυτή είναι παράνομη, αφενός γιατί τα ΚΔΑΠ έχουν αδειοδοτηθεί  με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές εγκαταστάσεων και προσωπικού για τις παρεχόμενες δραστηριότητες, και αφετέρου γιατί η ΚΥΑ του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» μέσω του οποίου δίδονται τα vouchers, προβλέπει (όπως κάθε χρόνο), σαφώς στο άρθρο 5 παρ. 3 ότι «όλες οι κατηγορίες δομών (που συμμετέχουν στο πρόγραμμα) παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις εγκαταστάσεις τους … και δεν δύνανται να εξαργυρώνουν vouchers σε τρίτους ή να συνεργάζονται, κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους που καλύπτουν τα vouchers, με οποιαδήποτε μορφή με ιδιώτες ή σωματεία που υλοποιούν και αναπτύσσουν δραστηριότητες εκτός των αδειοδοτημένων εγκαταστάσεών τους (ξένες γλώσσες, αθλήματα κ.λπ.) για τα παιδιά των ωφελούμενων που φιλοξενούνται». Oι δομές που δεν εφαρμόζουν αυτή τη δέσμευση χάνουν τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα και υποχρεώνονται σε επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων, ενώ τα παιδιά ανακατευθύνονται σε άλλες δομές. 

 

Στις 31/8/2020, η κ. Μιχαηλίδου σε συνέντευξη της στον ΑΝΤ1 τόνιζε τα εξής: «από 465 πέρυσι, οι ιδιωτικές δομές (βρεφονηπιακοί σταθμοί και ΚΔΑΠ), έγιναν 1043, μέσα σε έναν χρόνο δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν, κάτι που το Κράτος δεν μπορεί να γνωρίζει. Διαφήμισαν ότι άνοιξαν και υπάρχουν θέσεις, οι γονείς έκαναν περισσότερες αιτήσεις και λόγω αυτής της αύξησης δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, με αποτέλεσμα γύρω στις 60.000 αιτήσεις, για τις οποίες θα απαιτούνταν 68 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν, τελικώς να μην καλυφθούν».

 

Όμως, ο ΠΑΣΙΚ είχε ενημερώσει  το Υπουργείο ήδη από την 1η Ιουνίου, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για το φαινόμενο της παράνομης σύνδεσης αρκετών ΚΔΑΠ με τρίτους (κυρίως με αθλητικούς συλλόγους). Μάλιστα, ο Σύλλογος στην αλληλογραφία του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις λεγόμενες «υπεργολαβίες», καταθέτοντας υπόμνημα προτάσεων, το οποίο δυστυχώς δεν λάβατε υπόψη σας. 

 

Επιπλέον, σε επιστολή του ΠΑ.Σ.Ι.Κ. με Αρ. Πρωτ: 5 – 1/10/2020 επισημαίνει τις προσπάθειες επικοινωνίας που έγιναν από τη μεριά του Συλλόγου με το Υπουργείο σας, με σκοπό να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να εξασφαλιστεί ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα προσφέρει σταθερότητα στα παιδιά και στους εργαζόμενους στις δομές, ενόψει της παρασκευής του νέου νομοσχεδίου που αφορά και στη λειτουργία των ΚΔΑΠ. Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του συλλόγου μας να ενημερωθεί και να εκφράσει τις απόψεις του για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ΚΔΑΠ, δεν υπήρξε μέχρι τώρα ουσιαστική συνεργασία επί των σοβαρών αυτών θεμάτων που θα κρίνουν το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων.»

 

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, μετά την τοποθέτηση, σε δομές, των παιδιών που έλαβαν vouchers, υπάρχουν πολλά vouchers που δεν  έχουν υλοποιηθεί και προκύπτει περίσσευμα αρκετών εκατομμυρίων στον π/υ του προγράμματος.  Επομένως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από τα vouchers που δεν υλοποιήθηκαν, προσθέτοντας σε αυτά όσους εθνικούς πόρους απαιτούνται για να καλυφθούν τα 65.000 παιδιά που είχαν κάνει αιτήσεις για ΚΔΑΠ και είχαν πλήρεις φακέλους.  

 

Επειδή, οι παράνομες συνεργασίες ΚΔΑΠ με τρίτους ζημιώνουν  τις οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη την ενίσχυση, συντελώντας στο να μείνουν εκτός προγράμματος

 

Επειδή η παράνομη αυτή τακτική βλάπτει τον υγιή ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα ΚΔΑΠ που λειτουργούν σύννομα τηρώντας απαρέγκλιτα  τις προϋποθέσεις λειτουργίας και συμμετοχής στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»

 

Επειδή τα παρανόμως δρώντα αυτά ΚΔΑΠ   εισπράττουν αχρεωστήτως τα vouchers

 

Επειδή, είναι η πρώτη φορά στην πεντάχρονη λειτουργία ιδιωτικών ΚΔΑΠ που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.

 

Επειδή, η εξωσχολικά δημιουργική απασχόληση παιδιών  σε  ποικιλία αντικειμένων αποτελεί παροχή υψηλής σημασίας που συμπληρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να εξετάσει τις πολλές και σοβαρές καταγγελίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών ΚΔΑΠ; 
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να ελεγχθούν για τις πρακτικές τους τα συγκεκριμένα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, να  σταματήσουν τις παράνομες συνδέσεις με τρίτους  και να υποστούν τις συνέπειες της παραβίασης των νόμιμων υποχρεώσεών τους; 
Προτίθεται να αναδιανείμει το ποσό που έχει περισσέψει από τη μη υλοποίηση χορηγηθέντων vouchersκαι να προσθέσει από εθνικούς πόρους όσα χρειάζονται ώστε όλα τα παιδιά που έκαναν αίτηση για voucher για ΚΔΑΠ και είχαν πλήρεις φακέλους, να λάβουν το voucher;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου

Φωτίου Θεανώ

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Σία 

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη 

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα 

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης 

Σκουρολιάκος Παναγιώτης 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος 

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μιλιτάδης