Αύριο (15/10) ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή στην Καβάλα να εκτιμάται στα 80 – 85 λεπτά το λίτρο, ενώ στην Θάσο πιθανόν θα λίγο πιο αυξημένη.

 

Η παραπάνω τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με την έναρξη πέρυσι η οποία ήταν στα 1,10ευρώ το λίτρο, ενώ η σεζόν έκλεισε τον Απρίλιου ήταν στα 75 λεπτά.

 

«Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σαν χώρα είμαστε μικρή στην κατανάλωση και η ζήτηση για το πετρέλαιο είναι μειωμένη. Προτρέπω τον κόσμο που δεν έχει προμηθευτεί πετρέλαιο στα τέλη Απριλίου αν υπάρχουν χρήματα να το κάνει τώρα γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί τους επόμενου μήνες», είπε στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος του σωματείο Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος.

 

Προκαταβολικά και φέτος το σύνολο του επιδόματος

 

Με βάση το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ θα επαναληφθεί και για φέτος η προκαταβολική καταβολή του συνόλου του επιδόματος πριν από το τέλος Δεκεμβρίου και θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ο έλεγχος των πιστοποιητικών που θα υποβάλλουν οι δικαιούχοι.

 

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή του επιδόματος, πρώτο κριτήριο θα είναι οι ανάγκες θέρμανσης ανάλογα με την μέση διάρκεια διατήρησης χαμηλών θερμοκρασιών του χειμερινούς μήνες.

 

Οι περιοχές που περικλείουν οι τέσσερεις ζώνες είναι:

 

ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

 

ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.

 

ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.

 

ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

 

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ.

 

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα ξεκινά από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

 

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης ο πρόδερος του σωματείου βενζινοπωλών Καβάλας σημειώνει πως: «Αναμένουμε να διευκρινιστεί τι θα ισχύει για φέτος. Υπάρχει στον προϋπολογισμός κονδύλι 84 εκατ. και ποιο θα είναι το ύψος της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του επιδόματος. Αναμένουμε που θα καταλήξει το οικονομικό επιτελείο για μπορούμε κι εμείς να είμαστε πιο συγκεκριμένοι» κάτι που αναμένεται να γίνει όταν περάσει ο προϋπολογισμός από τη βουλή.

 

Σε ότι αφορά το νησί της Θάσου η τιμή του λίτρου αναμένεται να είναι λίγο πιο ακριβή σε σχέση με της Καβάλας κι αυτό διότι όπως εξηγεί ο κ. Πούλος «παλαιότερα υπήρχε μία επιδότηση για την μεταφορά των καυσίμων κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει».