Ωράριο λειτουργίας αποκτούν μπαρ, κέντρα διασκέδασης και χώροι εστίασης ακόμη και σε περιοχές που δεν ίσχυαν ειδικά περιοριστικά μέτρα λόγω επιδημιολογικού φορτίου. Αυτό το σκηνικό ξυπνάει διάφορες μνήμες ειδικά στους παλαιότερους. Δεν γίνεται να μη θύμισε το νόμο Παπαθεμελή το 1994, που ανάγκασε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα να διαδηλώνει χορεύοντας τσιφτετέλια έξω από τη Βουλή. 

 

Ωστοσο ο Παπαθεμελής το ωράριο που επέβαλε στα νυχτερινά κέντρα ήταν να κλείνουν στις 2. Πλέον ακόμη και σε περιοχες χωρίς κορωνοιο πρέπει να κλείνουν στη 1. 

 

Οι αλλαγές

 

Οι αλλαγές, που αποτυπώνονται στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για τον κορωνοϊό, δείχνουν ότι σε επίπεδο περιφέρειας και ανάλογα με την κατηγορία ετοιμότητας στην οποία βρίσκονται τα συγκεκριμένα καταστήματα αποκτούν ωράριο λειτουργίας.

 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, στο επίπεδο ετοιμότητας 1 (πράσινο) μπαρ, κέντρα διασκέδασης, καταστήματα εστίασης θα κλείνουν από τη 01:00 έως τις 05:00.

 

Στο επίπεδο επιτήρησης 2 (κίτρινο), τα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν από τις 00:30 έως και τις 05:00.

 

Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3 (πορτοκαλί), τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα εστίασης κλείνουν τα μεσάνυχτα και παραμένουν κλειστά έως και τις 05:00.

 

Στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού 4 (κόκκινο), προβλέπεται αναστολή λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των καταστημάτων εστίασης.

 

Τι είχε γίνει το 1994 με τον "νόμο Παπαθεμελή"

 

Ήταν Φεβρουάριος και φυσικά δεν υπήρχε κορωνοϊός ή οικονομική κρίση. Υπήρχε, όμως, ο Υπουργός Δημόσιος Τάξης, Στέλιος Παπαθεμελής, αλλά και ο Υπουργός Εργασίας, Ευάγγελος Γιαννοπουλος από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αποφάσισαν να θεσπίσουν ένα νέο ωράριο για τα νυχτερινά κέντρα.

 

Σκοπός τους ήταν να περιοριστεί η ηχορύπανση στον αστικό χώρο και ο κόσμος να ξεκουράζεται περισσότερο, προκειμένου να είναι πιο παραγωγικός. Έτσι, τα νυχτερινά μαγαζιά υποχρεώνονταν να κλείσουν στις 2 τα ξημερώματα και οι θαμώνες να επιστρέψουν σπίτι τους για ύπνο.

 

Το ‘πάμε πλατεία’ ήταν το σύνθημα του κόσμου και όταν το ρολόι έδειχνε δύο, όλοι όσοι ήταν έξω εκείνη την ώρα έδιναν ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος. Έξω από τη βουλή στηνόταν ένα τεράστιο υπαίθριο πάρτι, με εκατοντάδες κόσμο.