

Tαξίδι στο παρελθόν, αφιερωμένο στην πλούσια αγροτική παράδοση της περιοχής, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δωματίων «Το Γεφύρι».
Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, η Κεντρική Πλατεία του χωριού θα φιλοξενήσει την 5η Γιορτή Φθινοπώρου, η οποία φέτος έχει ως κεντρικό θέμα την αναβίωση του παραδοσιακού τρύγου.
Η εκδήλωση στοχεύει να φέρει τις νεότερες γενιές σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και να ξυπνήσει μνήμες στους παλαιότερους.
Όπως επισημαίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο τρύγος αποτελούσε ιστορικά μια ξεχωριστή περίοδο για κάθε χωριό, συνυφασμένη με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Οικογένειες και γείτονες ενώνονταν στα αμπέλια για τη συγκομιδή του πολύτιμου καρπού, μετατρέποντας τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς σε γιορτή. Από τα σταφύλια παράγονταν το κρασί, το πετιμέζι και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, ενώ η διαδικασία κατέληγε πάντα σε ένα μεγάλο κοινό αντάμωμα με τραγούδια και μοίρασμα.
Αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα φιλοδοξεί να μεταφέρει η φετινή διοργάνωση. Μετά την αναπαράσταση του εθίμου, θα ακολουθήσει μεγάλο παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακή γίδα βραστή, καθώς και διάφορα ψητά της ώρας.
Η γιορτή ξεκινά στις 11:00 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία Δωματίων και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
