Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή στην Καβάλα να εκτιμάται στα 80 λεπτά το λίτρο. 

 

Η παραπάνω τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με την έναρξη πέρυσι η οποία ήταν στα 1.10ευρώ το λίτρο, ενώ η σεζόν έκλεισε τον Απρίλιου ήταν στα 75 λεπτά.

 

«Η τιμή έχει να κάνει με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου που αυτή τη στιγμή είναι στα 40 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή αρκετά χαμηλά και διατηρείται για πολλούς μήνες σε αυτά τα επίπεδα λόγω της παγκόσμιας ύφεσης που υπάρχει. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σαν χώρα είμαστε μικρή στην κατανάλωση και η ζήτηση για το πετρέλαιο είναι μειωμένη. Προτρέπω τον κόσμο που δεν έχει προμηθευτεί πετρέλαιο στα τέλη Απριλίου αν υπάρχουν χρήματα να το κάνει τώρα γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί τους επόμενου μήνες», είπε στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος του σωματείο Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος.

 

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

 

Οι Γεωργαφικές ζώνες

 

Σε ότι αφορά τα επιδόματα, η Καβάλα ανήκει στη Β’ Ζώνη, ωστόσο η λεπτομέρειες για την καταβολή του ποσού στους δικαιούχους αναμένεται να διευκρινιστούν.

 

ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.

 

ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.

 

ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.

 

ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

 

 «Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική επιδομάτων»

 

«Θεωρούμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και όχι πολυτελείας δεν πρέπει να επιβάλλονται αυξημένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης», είπε ο κ. Πούλος ενώ σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης: «Ο καταναλωτής αυτή τη στιγμή πληρώνει κοντά στα 35λεπτά φόρους, είναι σχεδόν το 50% της αξίας του προϊόντος. Οι καταναλωτές που προσπαθούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο ‘τιμωρούνται’. Δεν συμβαίνει σε καμία άλλη μορφή θέρμανσης».