Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Τάνιας Ελευθεριάδου σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας σε σχολικές μονάδες της χώρας, μεταξύ αυτών της Καβάλας.

 

Συγκεκριμένα, η βουλευτής Καβάλας αναφέρθηκε στην περίπτωση του φαινόμενου ορισμού ανεπαρκούς αριθμού καθαριστών/καθαριστριών με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στον δήμο Καβάλας, καθώς προβλέπονται μόλις 14 εργαζόμενες/οι πλήρους απασχόλησης και 72 μερικής, γεγονός που σύμφωνα με το Σωματείο Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων Ν. Καβάλας θα αφήσει ακάλυπτες πολλές σχολικές μονάδες λόγω του αυξημένου φόρτου εργασία (και λόγω της πανδημικής κρίσης) και του δυσανάλογα μικρού εργατοωρών.

 

Σημείωσε, επίσης, τα προβλήματα που προκύπτουν στη διαδικασία προσλήψεων καθώς δεν προβλέπεται ειδική διαβάθμιση μοριοδότησης για τις καθαρίστριες και τους καθαριστές που είναι πλησίον της σύνταξης, ενώ δεν γίνεται ειδική αντιμετώπιση για τους/τις εργαζόμενους/ες που έχουν ποσοστά αναπηρία άνω του 67%.

 

Οι 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα εμφανή προβλήματα που προκύπτουν, ειδικά με την προβλεπόμενη από τους ειδικούς έξαρση της πανδημικής κρίσης και πώς θα προστατεύσει την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών.

 

Η Ερώτηση που κατατέθηκε και αφορά στα σχολεία της Καβάλας

Στη σημερινή μου επίσκεψη σε σχολεία της Καβάλας διαπίστωσα ότι του Υπουργείο Παιδείας μόνο έτοιμο δεν είναι για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

 

Συγκεκριμένα:

Δεν υπάρχουν μάσκες και αντισηπτικά για τους εκπαιδευτικούς
Δεν υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα
Δεν υπάρχουν καθαρίστριες με αποτέλεσμα τα σχολεία να βρίσκονται σε κακή κατάσταση
Εντοπίζονται τεράστιες υλικές ελλείψεις (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά είδη κτλ.)
Επικρατεί μία χαοτική κατάσταση με την αποστολή εγγράφων με οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς που είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

Η Κυβέρνηση προχωρά χωρίς σχέδιο.

 

Δεν λαμβάνει τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, αρνείται να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, αφήνει απροστάτευτους τους εκπαιδευτικούς, κωλυσιεργεί σε θέματα υγιεινής, δεν προχωρά στις απαραίτητες πρόσθετες προσλήψεις.

 

Η Υπουργός Παιδείας είναι υπεύθυνη γι’ αυτό το χάος. Είχε 2 ολόκληρους μήνες για να προετοιμαστεί. Προτίμησε να περάσει ρυθμίσεις για τους σχολάρχες. Με την υγεία όμως των παιδιών και των δασκάλων τους δεν παίζουμε.