Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου και ασφαλούς σχεδίου για το άνοιγμα της τουριστική περιόδου και η δραματική μείωση της άφιξης τουριστών που προκάλεσε η πανδημία οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση των εισόδων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τουριστικών περιοχών σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα στους δήμους που επλήγησαν ήταν και της Καβάλας και ειδικά το νησί της Θάσου, που βίωσε την κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης του φετινού καλοκαιριού.

 

Η πτώση του τουρισμού, εκτός από απώλειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία, επιφέρει τεράστιες απώλειες στους Δήμους λόγω της απαλλαγής τελών ή άλλων μέτρων ελάφρυνσης. Πολλές επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού αδυνατούν να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους Δήμους, ενώ, επιπρόσθετα ήταν αναγκαίο οι Δήμοι να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης των εργαζομένων και ανέργων στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Είναι σίγουρο ότι για πολλούς Δήμους της χώρας θα τεθεί άμεσα θέμα βιωσιμότητας.

 

Για τους παραπάνω λόγους, καταθέσαμε ερώτηση με συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην οποία τονίζουμε ότι θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο να προβεί σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ τουριστικών περιοχών, η οποία να καλύπτει τις απώλειες εσόδων λόγω της πτώσης του τουρισμού ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν τόσο στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης στους πληγέντες από την πανδημία(εργαζόμενους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις).

 

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρέμβει η Κυβέρνηση για να καλύψει την απώλεια εσόδων και να αποτρέψει το ντόμινο αρνητικών οικονομικών συνεπειών, λόγω και της επικείμενης έξαρσης της πανδημικής κρίσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι υπόλογη στους χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα υποχρεωθούν να ζήσουν στιγμές παρόμοιες με εκείνες του βαθέματος της οικονομικής κρίσης. 

 

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

Τάνια Ελευθεριάδου