γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Καβάλα έχει διαπιστώσει την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση που όμως δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνει ασφαλή εκτίμηση για την κατάσταση. 

 

Η απομόνωση όσων επιβεβαιώθηκαν με κορωνοϊό και κυρίως η ιχνηλάτηση των επαφών τους δεν έγιναν με την ταχύτητα που έπρεπε, δηλαδή από την πρώτη κιόλας ημέρα.

 

Δεκάδες κρούσματα μόνο σε μία επιχείρηση & φόβοι για γνωστό σούπερ μάρκετ

 

Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή, με δεκάδες κρούσματα να αφορούν μόνο μια επιχείρηση της Καβάλας και να απουσιάζει κάθε μορφή επίσημης πληροφόρησης για τον ακριβή αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 

 

Επιβεβαιώνεται από αρκετές πλευρές πως πρόκειται για περισσότερα από 20 άτομα (24 λένε ασφαλείς πηγές) ενώ άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από τα 40, μόνο στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

 

Δεν είναι βέβαιο αν η διαδικασία ιχνηλάτησης και τα επιπλέον τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ στην Καβάλα αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι αρκετά καθώς μέλη των οικογενειών ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό εργάζονται και σε γνωστό σούπερ μάρκετ, με επίσης μεγάλο αριθμό εργαζόμενων. 

 

Τα αποτελέσματα των τεστ θα "δείξουν" τον τρόπο αντιμετώπισης

 

Από το περιβάλλον του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά έγινε γνωστό ότι θα γίνει πολύ μεγάλος αριθμός τεστ στην Καβάλα μέσα στο Σαββατοκύριακο και ότι το πρωί της Δευτέρας θα εκτιμηθεί η κατάσταση για τον βαθμό αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή. 

 

«Οι τελικές αποφάσεις για την Καβάλα θα ληφθούν τη Δευτέρα το πρωί» είπε συνεργάτης του υφυπουργού επιβεβαιώνοντας επίσης ότι στην πόλη της Καβάλας αλλά ενδεχομένως και σε ένα ακόμη σημείο -πιθανότατα στη Νέα Πέραμο- σχεδιάζεται να έρθουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν τεστ στον γενικό πληθυσμό. 

 

Θα ακολουθηθεί η μέθοδος που εφαρμόστηκε στην Ξάνθη με μια τυχαία δειγματοληψία που όμως θα βασίζεται σε όσους προσέρχονται οικειοθελώς να δώσουν δείγμα. Το κάθε αποτέλεσμα θα κοινοποιείται στους ελεγχόμενους με προσωπικό μήνυμα. 

 

Τα συνεργεία θα έχουν παρουσία 2-3 ημερών ανά σημείο με πιθανές επαναλήψεις ανά 7 ημέρες, αναλόγως των πρώτων αποτελεσμάτων.

 

"Αποκλείεται" η "συνολική καραντίνα"

 

Την ίδια ώρα, θέμα συζήτησης είναι παντού το ενδεχόμενο τοπικής καραντίνας στην Καβάλα, που -αν τελικά εφαρμοστεί- θα είναι μάλλον το πρώτο θερινό, τοπικό lockdown. Είναι άγνωστο το γεωγραφικό εύρος εφαρμογής αλλά και η έκταση και αυστηρότητα των μέτρων

 

Πάντως ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, σε γραπτή του δήλωση ισχυρίζεται ότι «ο κ. Χαρδαλιάς απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί συνολική καραντίνα στην Π.Ε. Καβάλας» αλλά στην ίδια φράση φαίνεται να παραδέχεται την κρισιμότητα της κατάστασης υποστηρίζοντας επίσης ότι ο κ. Χαρδαλιάς «συνέστησε προσοχή για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση».

 

Ο βουλευτής διαψεύδει τα δημοσιεύματα που μιλούν για «συνολική καραντίνα» στο νομό Καβάλας αλλά δεν αναφέρεται καθόλου στην πιθανότητα για απόφαση ειδικών μέτρων που να αφορούν συγκεκριμένες περιοχές.