Το βράδυ της Δευτέρας 6 Ιουλίου 2020, κυκλοφόρησαν πληροφορίες στα δημοσιογραφικά γραφεία για περίπου 10 νέα κρούσματα στο νομό Καβάλας, εκ των οποίων σχεδόν όλα προέρχονται από εισερχόμενους στην Ελλάδα τουρίστες. 

 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται στα σύνορα κατά την είσοδο των τουριστών στη χώρα και τα οποία βγαίνουν κάποιες ώρες αργότερα, όταν οι τουρίστες έχουν φτάσει στον προορισμό τους. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνταν από αρμόδια χείλη. 

 

Βάσει αυτών, 5 κρούσματα δήθεν αφορούσαν στη Θάσο αλλά ουδείς ήταν σε θέση να βεβαιώσει αν πρόκειται για τουρίστες που έφτασαν τελικά στο νησί ή για τουρίστες που είχαν προορισμό τη Θάσο αλλά πρόλαβαν και τους ειδοποίησαν -στα κινητά που δηλώνουν στα σύνορα- και τελικά δεν μπήκαν.

 

Πάντως μέχρι τα μεσάνυχτα κι ενώ πέρασαν αρκετές ώρες από τη διαρροή τοπικών αξιωματούχων περί της διασποράς των κρουσμάτων, ΚΑΜΙΑ απολύτως διαδικασία δεν είχε κινηθεί στη Θάσο

 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Η Θασιακή" και του KavalaNews.GR, δεν ενημερώθηκε το Λιμενικό και η Αστυνομία, ούτε το Κέντρο Υγείας, δεν πραγματοποιήθηκε διακομιδή από το ΕΚΑΒ στην Καβάλα, δεν μεταφέρθηκαν τουρίστες στο ξενοδοχείο καραντίνας που λειτουργεί έξω από τον Λιμένα. 

 

Ο δήμαρχος του νησιού και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, προσπαθούν επί ώρες να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες και φαίνεται ότι επιβεβαίωση δεν υπάρχει από πουθενά. Κυρίως δεν προκύπτει από τα γεγονότα

 

Η πληροφορία για τα αποτελέσματα των τεστ που γίνονται στα σύνορα, αρχικώς πηγαίνει στην Περιφέρεια και από εκεί στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες, εξ ου και η εμπλοκή του νομίατρου Καβάλας νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας. 

 

Στην Καβάλα αναμένουν πληροφορίες το πρωί της Τρίτης από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας για το πως θα χειριστούν την υπόθεση την στιγμή που οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Για το λόγο αυτό, είναι πλέον πολύ πιθανό αντί συνέντευξης Τύπου να δοθεί στη δημοσιότητα ένα δελτίο Τύπου με όσα γίνουν γνωστά. 

 

Πηγή, πάντως, από το περιβάλλον του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά διέψευδε κατηγορηματικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, τις πληροφορίες περί κρουσμάτων στη Θάσο