Επιστολή διαμαρτυρίας προς 5 υπουργεία έστειλε το Επιμελητήριο Καβάλας με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκλεισε όλους τους συνοριακούς σταθμούς με τη Βουλγαρία στα όρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφήνοντας ανοιχτό μόνο τον σταθμό του Προμαχώνα (Σέρρες). 

 

Η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του φορέα Μάρκος Δέμπας, έχει αποδέκτες τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον υπουργό Ανάπτυξης-Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στους τοπικούς βουλευτές. 

 

Λέει συγκεκριμένα:

 

«Αξιότιμοι Κύριοι, με μεγάλη μας έκπληξη, ενημερωθήκαμε σήμερα το πρωί, για την ξαφνική απόφασή σας για κλείσιμο της σημαντικής πύλης εισόδου της Νυμφαίας, χωρίς προηγούμενη όπως θα οφείλατε ενημέρωση.

 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πύλη εισόδου, κυρίως για τους Ρουμάνους τουρίστες, που έρχονται στην χώρα μας, και δυστυχώς με αυτή σας την απόφαση, καταδικάζετε την περιοχή μας σε μαρασμό.

 

Η πύλη λειτουργούσε κανονικά από την 15η Ιουνίου 2020, όταν και ξανά άνοιξε, χωρίς προβλήματα, και διερωτόμαστε επομένως τι άλλαξε ξαφνικά και λάβατε αυτή την απόφαση. Γιατί δεν ενημερώνετε τα Επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις του τουρισμού για αυτό το οποίο πράξατε;

 

Από την μια, μας παροτρύνετε να ανοίξουν οι επιχειρήσεις μας, να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, καθώς και οι χώροι εστίασης και από την άλλη κλείνετε τις πύλες εισόδου, όπου αναμένονται χιλιάδες τουρίστες το επόμενο διάστημα. 

 

Και γιατί γίνεται σήμερα αυτή η κίνηση σας, που ουσιαστικά ανοίγουν και τα αεροδρόμια της χώρας, ανοίγει ο τουρισμός και δυστυχώς με αυτή την απόφαση σας, ακυρώνονται κρατήσεις και χτυπάτε ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία και κοινωνία;

 

Ενημερώστε τουλάχιστον για τους λόγους που γίνεται αυτή η ενέργεια, προκειμένου εάν μπορεί η Επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής, σε έλλειψη πόρων στήριξης της υποδομής στις πύλες εισόδου, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση χρειαστεί.

 

Πιστεύουμε, άμεσα να πάρετε πίσω αυτή την απόφαση, αλλιώς πάρετε άλλη μια απόφαση, για κλείσιμο και του επιχειρείν στην περιοχή μας.    

 

Αντιδράσεις από Δράμα και Ροδόπη 

 

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες υπάρχουν και από άλλους εκπροσώπους φορέων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

 

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, έκανε λόγο για μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Σημειώνεται ότι πέρα από τη Νυμφαία, λειτουργούσε και ο συνοριακός σταθμός Εξοχής στη Δράμα, που μπορεί μεν να είχε λιγότερη κίνηση από αυτόν της Ροδόπης, ωστόσο ο αριθμός ανθρώπων που περνούν δεν είναι μικρός. 

 

Ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, έστειλε επιστολή στους υπουργούς, Στέλιο Πέτσα και Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα

 

Ζητά να σταλεί υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας κάνοντας λόγο για «ακατανόητη απόφαση» της κυβέρνησης που προκαλεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τοπική οικονομία και ζητά άμεση λήψη μέτρων για "να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά η ήδη μειωμένη τουριστική περίοδος".