Αυξημένη είναι η κίνηση στους συνοριακούς σταθμούς της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τη μοναδική όμορη χώρα με την οποία ανοίξαμε τα σύνορα (με εξαίρεση στον σταθμό του Αγίου Κωνσταντίνου στην ορεινή Ξάνθη). 

 

Τα οχήματα εξακολουθούν και σχηματίζουν μεγάλες ουρές, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες επάνω που τραβήχτηκαν στον Προμαχώνα το απόγευμα της Τετάρτης 17/6/2020. 

 

Οι περισσότεροι φαίνονται να φωτογραφίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα το συνεχιζόμενο χάλι. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με αναρτήσεις τέτοιων εικόνων που τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας αφού οι περισσότεροι περιγράφουν με τα χειρότερα λόγια τις εμπειρίες τους. 

 

Τις συγκεκριμένες φωτογραφίες τράβηξε Έλληνας που ζει χρόνια στη Γερμανία και αποφάσισε να έρθει οδικώς στην Ελλάδα για το καλοκαίρι. Όπως λέει, ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά σχηματίζουν μια ουρά περίπου 7 χιλιομέτρων. Ήταν το μοναδικό σημείο από όλες τις χώρες που πέρασε χωρίς κανονική ροή αυτοκινήτων, το μοναδικό σημείο με ουρές και αναμονή πολλών ωρών. Η διέλευση ήταν απροβλημάτιστη σε όλες τις χώρες, Τσεχία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία και στο σύνολο του οδικού δικτύου της Βουλγαρίας. 

 

Η ταλαιπωρία δεν αφορά μόνο Βαλκάνιους αλλά και οποιονδήποτε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρεί να εισέλθει οδικώς στη χώρα. 

 

Όπως κατήγγειλε ο ίδιος, μόνο μια θυρίδα ήταν ανοιχτή στον Προμαχώνα για να διεκπεραιώσει όλους τους ελέγχους των εγγράφων και τα πρόσθετα μέτρα που έχουν τεθεί. Υπενθυμίζεται ότι στον Προμαχώνα γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κορωνοϊού στους εισερχόμενους, σε ποσοστό επί των διελεύσεων που δεν έχει γίνει γνωστό. 

 

Σημειώνεται ότι οι δεκάδες χιλιάδες που ταλαιπωρούνται από το ξημέρωμα της περασμένης Δευτέρας, κυρίως στον Προμαχώνα (αλλά και σε μικρότερο βαθμό σε άλλους συνοριακούς σταθμούς όπως η Εξοχή και η Νυμφαία) είναι αντιμέτωποι με αναμονή πολλών ωρών σε συνθήκες έντονης ζέστης και σε περιβάλλον με έντομα. Μάλιστα σε όλα αυτά τα χιλιόμετρα στα οποία σχηματίζονται ουρές, δεν υπάρχει WC ούτε για δείγμα. Στα αυτοκίνητα βρίσκει κανείς κυρίως οικογένειες με παιδιά. 

 

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι παρακάτω φωτογραφίες του newsbg.eu που δημοσιεύσαμε την Τρίτη.