Σε πλήρη ετοιμότητα είναι το Νοσοκομείο Καβάλας ενόψει της θερινής περιόδου και της διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως δηλώνει στο KavalaNews.GR ο διοικητής της μονάδας Ντίνος Κλειτσιώτης

 

Στην Καβάλα, οι ασθενείς μπορούν να κάνουν τεστ εδώ και δύο μήνες, υπενθυμίζει ο κ. Κλειτσιώτης, τονίζοντας ότι το Νοσοκομείο ήταν ένα από τα πρώτα που έκαναν τεστ pcr για κορωνοϊό με απευθείας αποτελέσματα επί τόπου, όταν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε αντιδραστήρια που είχαν παρουσιαστεί παγκοσμίως. Μόνο κατά τον πρώτο μήνα της καραντίνας, τα δείγματα που λαμβάνονταν στο Νοσοκομείο αποστέλλονταν στη Θεσσαλονίκη ή την Αλεξανδρούπολη. 

 

Ο μοριακός αναλυτής της Καβάλας έχει τη δυνατότητα για 15 τεστ το 24ωρο και έως τώρα ήταν πολύ λίγες οι φορές που οι ανάγκες για τεστ ήταν μεγαλύτερες από τις ημερήσιες δυνατότητες του μηχανήματος.

 

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί μεγαλύτερη ζήτηση, γίνεται η εξής προτεραιοποίηση

-ύποπτα κρούσματα που μπαίνουν στην κορωνοκλινική 

-προεγχειρητικοί έλεγχοι για επεμβάσεις που γίνονται στο νοσοκομείο ή ιδιωτικές κλινικές

-ασθενείς που θα μπουν σε κέντρα αποκατάστασης

-ηλικιωμένοι που θα μπουν σε γηροκομείο

-άτομα που εξετάζονται στο νοσοκομείο με ελαφριά συμπτώματα (πχ μόνο πυρετός) και φεύγουν από το νοσοκομείο με οδηγίες για προληπτική κατ΄οίκον απομόνωση 

 

Δεύτερος μοριακός αναλυτής στην Καβάλα με δωρεές Ιατρικού Συλλόγου & «Ενεργειακής» 

 

Η θετική είδηση για το νοσοκομείο Καβάλας είναι ότι σε λίγες μέρες θα εγκατασταθεί και δεύτερος μοριακός αναλυτής, ο οποίος θα αγοραστεί με χρήματα που συγκέντρωσε από δωρεές ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας και από μεγάλη χορηγία της εταιρίας των πετρελαίων «Ενεργειακή». 

 

Ο νέος μοριακός αναλυτής, θα έχει τη δυνατότητα δύο τεστ ανά μισάωρο, πράγμα που σημαίνει ότι ανά 24ωρο θα είναι δυνατό να γίνονται περίπου 100 τεστ. 

 

Με τους δύο μοριακούς αναλυτές που θα διαθέτει, το Νοσοκομείο θα μπορεί να καλύπτει από αυτό το μήνα μέχρι και 110 τεστ την ημέρα.

 

Είδος υπό εξαφάνιση οι μοριακοί αναλυτές 

 

Σημειώνεται ότι η σημαντική προμήθεια που κάνει το Νοσοκομείο για 2ο μοριακό αναλυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αυτά τα μηχανήματα ελέγχου είναι είδος υπό εξαφάνιση αφού η παγκόσμια ζήτηση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους ρυθμούς παραγωγής και διαθεσιμότητας στην αγορά. Στην Ελλάδα, η όποια διαθεσιμότητα υπήρχε καλύφθηκε από τις μαζικές παραγγελίες που έκανε το Υπουργείο Υγείας. 

 

Το νοσοκομείο Καβάλας κατάφερε να βρει προμηθευτή στην Ελλάδα, στον οποίο έγινε η παραγγελία, ώστε να αξιοποιηθούν οι δωρεές της Ενεργειακής και του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. 

 

Δεν υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση της Θάσου 

 

Σε ερώτηση του KavalaNews για το αν υπάρχουν σκέψεις να διατεθεί ο παλιός μοριακός αναλυτής με τις μικρές δυνατότητες, σε κάποιο Κέντρο Υγείας, όπως πχ της Θάσου που είναι το πιο απομακρυσμένο αλλά και αυτό με τις μεγαλύτερες ανάγκες το καλοκαίρι, ο κ. Κλειτσιώτης ήταν κατηγορηματικός: «Τα Κέντρα Υγείας υπάγονται απευθείας στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και όχι στο Νοσοκομείο όπως ήταν παλιότερα. Συνεπώς η οργάνωσή τους και ο εξοπλισμός τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΥΠΕ και όχι του Νοσοκομείου». 

 

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προμηθεύσει δεκάδες νησιά με μοριακούς αναλυτές για τη διενέργεια τεστ, όμως ο σχεδιασμός του δεν περιέλαβε τη Θάσο. 

 

 

«Ενίσχυση με προσωπικό και επάρκεια υλικών»

 

Ο κ. Κλειτσιώτης εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το Νοσοκομείο αν και, όπως είπε, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι διαχρονικές και τα αιτήματα που γίνονται προς το Υπουργείο δεν ικανοποιούνται στο σύνολό τους. «Δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι, πάντα ζητάμε κάτι περισσότερο. Δε μπορώ όμως να παραβλέψω ότι πήραμε 20 άτομα και περιμένουμε άλλα 3 τις επόμενες ημέρες ενώ τον Ιούλιο αναμένουμε 11 επιπλέον γιατρούς» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι έχουν κατατεθεί επιπλέον αιτήματα κυρίως για νοσηλευτικό προσωπικό

 

Ο διοικητής του νοσοκομείου δήλωσε ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας «δεν ξεμείναμε ποτέ από υγειονομικό υλικό» και ότι οι ανάγκες καλύφθηκαν τόσο από το Υπουργείο όσο και από τις πολλές δωρεές ιδιωτών.

 

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τις καταστάσεις αλλά σε γενικές γραμμές έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και δεν εφησυχάζουμε» σημείωσε.