Σε κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την εστίαση και τον τουρισμό προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου. Ειδικότερα καλούν σε κινητοποίηση στα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας Καβάλας την Πέμπτη 28 Μάη 11.00 π.μ.

Στη Θάσο η κινητοποίηση θα γίνει την Πέμπτη 28 Μάη στις 11 π.μ. στον Ταρσανά στη Σκάλα Ποταμιάς.

 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν 

 

Μετά από τόσα χρόνια που πληρώσαμε και με το παραπάνω την ανάπτυξη τους, τις εκτοξεύσεις των τζίρων τους κάθε χρόνο, γίναμε πριν λίγες μέρες μάρτυρες των εξαγγελιών της κυβέρνησης της ΝΔ για τα μέτρα στήριξης του κλάδου, μέτρα που αφορούν μόνο τη στήριξη των μεγάλων ξενοδόχων και των μεγάλων επισιτιστικών καταστημάτων και δεν έχουν καμία σχέση με τη στήριξη των εργαζομένων.

Όχι ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό! 

Δεν θα το αφήσουμε όμως έτσι, θα μας βρουν  απέναντί τους με όλες μας τις δυνάμεις!

Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!

Φοροαπαλλαγές, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου, επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για αυτούς και για εμάς στην καλύτερη ψίχουλα 400-500 ευρώ. Χιλιάδες συνάδελφοι μας έχουν μείνει ξεκρέμαστοι χωρίς εισόδημα, άλλοι τόσοι θα γυρίσουν στις δουλειές τους με αλλαγές συμβάσεων και πολύ μικρότερο μισθό.

Καμία προστασία απέναντι στον ιό, κανένα μέτρο και περιορισμός για τους τουρίστες που θα καταφθάσουν από τη μια και «ατομική ευθύνη» από την άλλη. Ο κορονοϊος δεν κολλάει στα μεγάλα ξενοδοχεία και στα αεροπλάνα; Πολύ απλά μας λένε ευθέως ότι οι στόχοι για την δισφάλιση της όσο το δυνατόν μικρότερης χασούρας για αυτούς είναι πιο πάνω από την προστασία της υγείας των εργαζομένων και όλου του λαού.

Στην κοροϊδία τους απαντάμε:

Με μπροστάρη το Συνδικάτο μας, οργανώνουμε τον αγώνα για να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζόμενων.

 Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη ζωή που μας ετοιμάζουν. Η μόνη μας επιλογή είναι η διεκδίκηση όλων όσων μας ανήκουν.

Έχουμε πλέον πολύ μεγάλη εμπειρία από όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ : 

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ 
 • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
 • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιουνίου.
 • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
 • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
 • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
 • Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Καλούμε σε κινητοποίηση στα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας Καβάλας την Πέμπτη 28 Μάη 11.00 π.μ.

Στη Θάσο η κινητοποίηση θα γίνει την Πέμπτη 28 Μάη στις 11 π.μ. στον Ταρσανά στη Σκάλα Ποταμιάς