Το αν ένας εργαζόμενος είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά του και τον εργοδότη του, είναι συνήθως εμφανές στον πελάτη. 

 

Το γεγονός ότι τα καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Καβάλα διαφέρουν μεταξύ τους, είναι ένα παλιό συμπέρασμα που το έχουμε θίξει και σε ανάλογα δημοσιεύματα. Το καταλαβαίνει κανείς και τώρα μέσα στην κρίση, από την ψυχολογία του προσωπικού, όπως το καταλάβαινε και μέσα στην καθημερινότητα "προ κορωνοϊού". 

 

Ο εργοδότης που δεν αφήνει κανείς 

Στην Καβάλα συναντάμε και κάτι σπάνιο για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Στα καταστήματα του Μασούτη θα συναντήσει κανείς τους ίδιους ανθρώπους που έβλεπε να εργάζονται στον ίδιο εργοδότη, από τότε που η θεσσαλονικιώτικη αλυσίδα του Διαμαντή Μασούτη επεκτάθηκε στην Καβάλα. 

 

Ήταν το 1992, με την εξαγορά των πέντε καταστημάτων που λειτουργούσαν με την επωνυμία «Φθηνή Αγορά». Όταν επί 30 χρόνια βλέπεις τα ίδια πρόσωπα να εργάζονται ακόμη, τότε αυτό σημαίνει κάτι πολύ σοβαρό για τον εργοδότη.

 

Οι άνθρωποι του Μασούτη αισθάνονται ασφαλείς και ικανοποιημένοι. Βλέπεις τους νεοπροσλαμβανόμενους της δεκαετίας του ΄90 να πλησιάζουν σήμερα στη σύνταξη και να συνεχίζουν στον ίδιο εργοδότη, με την ίδια διάθεση όπως την πρώτη ημέρα. Δεν αντιμετωπίζονται ως «αναλώσιμοι» όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες αλυσίδες. 

 

Ο εργοδότης που έκανε τους εργαζόμενους να αισθάνονται συνέταιροι 

 

Είναι αναρίθμητα τα πράγματα που έχει κάνει έως τώρα η συγκεκριμένη αλυσίδα ώστε οι εργαζόμενοί της να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια οικογένεια. Από την εποχή που τα ηνία κρατούσε ο ιδρυτής της αλυσίδας, μέχρι και τώρα που συνεχίζει η νέα γενιά, η αίσθηση της "οικογένειας" είναι η ίδια. 

 

Το πιο πρόσφατο είναι μια έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας και lockdown, παραμένοντας στην «πρώτη γραμμή» του αγώνα και εξυπηρετώντας καθημερινά τους πελάτες, τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα απολυμάνσεων και καθαριότητας

 

Η διοίκηση του Ομίλου έκανε γνωστό ότι θα διανείμει, στο τέλος του έτους, ως bonus, το 30% των καθαρών κερδών της χρονιάς στους εργαζόμενούς της. 

 

Δεν πρόκειται για φήμη αλλά για μια επιστολή που έλαβαν οι εργαζόμενοι στην εταιρία, που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μασούτης και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

 

Η επιστολή στους εργαζόμενους

«Αγαπητές/οι συνεργάτες,

 

Η πανδημία του κορωνοϊού που αντιμετωπίζουμε, μας φέρνει όλους αντιμέτωπους με μια μεγάλη ευθύνη: να τα καταφέρουμε, συλλογικά αλλά και ατομικά.

 

Να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις, να προστατεύσουμε την υγεία, τη δική μας και των ανθρώπων μας, να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να διασφαλιστεί η εύρυθμη κοινωνική λειτουργία και συνοχή.

 

Εμείς, στα super markets κληθήκαμε να βάλουμε πλάτη και να σηκώσουμε ένα τεράστιο βάρος αυτής της πρωτοφανούς δοκιμασίας. Σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες όμως, αποδείξαμε ότι ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα.

 

Μαζί, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στην απίστευτη πίεση που δέχθηκε και δέχεται καθημερινά, η λειτουργία των καταστημάτων μας και γι’ αυτό, θέλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά την καθεμία και τον καθένα από εσάς.

 

Ως έμπρακτη αναγνώριση της ουσιαστικής συμβολής σας, θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι το 30% των ετήσιων καθαρών κερδών της εταιρείας μας θα διατεθεί τον Δεκέμβριο ως επιπρόσθετη παροχή, στους εργαζόμενους της 1ης γραμμής των καταστημάτων: ταμίες, πωλητές, αποθηκάριους και άλλες ειδικότητες που υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία, σε αυτή την δοκιμασία.

 

Πρόκειται για μια απόφαση που απορρέει από την πίστη πως η δύναμή μας, είναι οι άνθρωποί μας και επιβραβεύει όλους εσάς τους ανθρώπους μας, που είστε καθημερινά στις «επάλξεις», πράττετε το καθήκον σας με σθένος και υπομονή διατηρώντας τα καταστήματά μας ανοικτά και γεμάτα, καλύπτοντας με ασφάλεια τις αυξημένες ανάγκες των πελατών μας, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης.

 

Ήμασταν οι πρώτοι, που αναδείξαμε τα ζητήματα που αφορούν στην ασφαλή και ομαλή λειτουργία των super markets με ειδικά μέτρα ουσιαστικής στήριξης των εργαζομένων και έμπρακτης αναγνώρισης της προσφοράς σας. Χαίρομαι που ανοίξαμε τον δρόμο για τον κλάδο. Και συνεχίζουμε.

 

Είναι ένας αγώνας αντοχής, ένας πρωτοφανής «μαραθώνιος» στον οποίο πρέπει όλοι να συμμετέχουμε και να τερματίσουμε μαζί, νικητές.

 

Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε!»

 

**Σημειώνεται ότι το παράδειγμα Μασούτη έσπευσαν να ακολουθήσουν κι άλλες αλυσίδες. Καμία όμως με την ίδια γενναιοδωρία.