Η βουλευτής Καβάλας τού ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση του κόμματος: 

 

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς του να καταθέσουν προαιρετικά για δύο μήνες το 50% της αποζημίωσης τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό.

 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε προς τη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής, είναι το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών. Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά διότι και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν.

 

Επιπλέον προτείνουμε η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (ΓΓ, ειδικούς ΓΓ, προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κλπ), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Και να συνοδευτεί φυσικά από κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους.

(δελτίο Τύπου) 

 

Η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου σε γραπτή της δήλωση αναφέρει: 

 

Επειδή κάποιοι βουλευτές έχουμε και «πραγματική» δουλειά και αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα προβλήματα και την αγωνία των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προτείνω στους βουλευτές τις ΝΔ να αφήσουν τις επικοινωνιακές φιέστες και να παραδεχτούν ότι ακόμη και με μειωμένο τον μισό μισθό τους για δύο μήνες θα ζουν πλουσιοπάροχα. 

 

Εάν ενδιαφέρονται για τους πολίτες, τους οποίους ο κ. Βρούτσης και ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασαν να ζουν για έξι μήνες με επιδόματα φτώχειας, να ζητήσουν στην διάσκεψη των προέδρων της βουλής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, να γίνει δεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να μειωθούν υποχρεωτικά οι μισθοί όλων των αιρετών και διορισμένων στο ελάχιστο, για όσο χρονικό διάστημα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα.

 

Να μειωθεί και το βιοτικό επίπεδο όλων μας (σχεδόν όλων γιατί κάποιοι ακόμη και αν σταματούσαν να είναι βουλευτές σήμερα έχουν να ζήσουν και τα τρισέγγονα τους) και τότε ίσως καταλάβουν κάποιοι ότι με τις πολιτικές που ακολουθούν καταδικάζουν τον ελληνικό λαό να ζει για πολλά ακόμη χρόνια στην ανέχεια.

 

Εννοείται πως ο μισθός μου είναι στην διάθεση του ελληνικού κοινοβουλίου σε ότι ποσοστό και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.