Λιγότερα από 50 άτομα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο ξενοδοχείο Ωκεανίς στην Καβάλα για την προσυνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Σε έναν χώρο που άλλοτε γέμιζε ασφυκτικά από κόσμο, αυτή τη φορά έδωσαν το παρών λίγα στελέχη του κόμματος τα οποία από όσο φαίνεται αποτελούν σήμερα τον «σκληρό πυρήνα» από αυτό που απέμεινε από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα.

 

Στην προσυνεδριακή εκδήλωση της Καβάλας, κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπαστεργίου.

Το παρών έδωσαν αρκετά παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρώην υπουργός Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, οι πρώην βουλευτές Ηλίας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπουτσής και Μιχάλης Τιμοσίδης, αλλά και στελέχη από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, όπως ο πρώην νομάρχης Γιάννης Καρατζιώτης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Παππάς. Παρόντες ήταν επίσης οι Λάκης Καγκαΐδης, Πόπη Γερακούδη, Απόστολος Αγελαράκης, Τέλης Βαβαλέσκος, Σάββας Κοσμίδης, Ανέστης Δημητριάδης, Σάββας Εμφιετζής, Ρούλα Γλυκοπούλου, Ελένη Βλατσιώτου κ.α.

Στη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Παπαστεργίου μεταξύ άλλων τόνισε πως "Η ιστορία, η προσφορά και η προοπτική αν κάνουμε τα πράγματα σωστά, δείχνουν ότι μπορούμε να γίνουμε πάλι η μεγάλη παράταξη.  Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει όλοι μας να θέσουμε στο συνέδριο που έρχεται και να δούμε ποιες αποφάσεις θα πάρουμε για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε ξανά στον σωστό δρόμο".

 

Η συγκεκριμένη προσυνεδριακή διαδικασία ήταν μία από τις δύο που θα γίνουν συνολικά, πριν το συνέδριο του Μαΐου, στο οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδίδει σκυτάλη καθώς έχει ήδη δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

 

Σημειώνεται ότι στο δρόμο για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (στο δυσκολότερο ίσως συνέδριο της ιστορίας του) έχουν οριστεί συγκεκριμένα στάδια. Στις 20 μέρες που ακολουθούν μετά το Πάσχα, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφών ή επανεγγραφών των κομματικών μελών. Στις 10 Μαΐου θα γίνει η εκλογή συνέδρων σε όλη την Ελλάδα. Το πόσα άτομα θα εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας θα εξαρτηθεί από τον αριθμό μελών που θα εμφανίσει η Νομαρχιακή Καβάλας του κόμματος.

 

Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί για το τριήμερο 15-17 Μαΐου. Η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 7 Ιουνίου, με πανελλαδική ψηφοφορία των μελών (όπως γίνεται τα τελευταία 11 χρόνια) αφού προηγουμένως έχει «κλείσει» το μητρώο μελών, από τις συνεδριακές διαδικασίες.