Στις 7 το απόγευμα αναμένεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα τον κορωνοϊό. Είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να αναφερθεί και στην κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση. 

 

Στο μεταξύ, μετά το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε αναλυτικά τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για τον κορωνοϊό και τα οποία περιλαμβάνονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που προκαλούνται στην κοινωνία από το κλείσιμο των σχολείων. 

 

Ο κ. Πέτσας είπε ότι πέρα από τα υπάρχοντα μέτρα, τα αρμόδια Υπουργεία θα λάβουν μέτρα στήριξης της οικονομίας αφού όμως προηγουμένως αξιολογηθεί η γενικότερη κατάσταση στο Eurogroup.

 

Στη νέα ΠΝΠ προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-       

Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

 

-       

Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

 

-       

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται

 

-       

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

 

-       

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

 

-       

Για τους εργαζόμενους  του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

 

Υπενθυμίζεται ότι είχαν αποφασιστεί και μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

-Η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ. 

-Η αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης.

-Η διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών.  

-Η αναστολή εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν πάνω από 1.000 άτομα.

-Η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων.

 

 

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει εξαγγείλει: 

 

- την αναστολή,  για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.

 

- την αναστολή, επίσης, για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου.

 

- την αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους  ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31 Μαρτίου.

 

- Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας. 

 

-Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων.  Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα, θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.