Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, η οποία είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαρτίου, μετά την Καθαρά Δευτέρα. Η δημοτική αρχή είχε στείλει την πρόσκληση για τη συνεδρίαση λίγο πριν αρχίσει το τριήμερο. 

 

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν 20 θέματα, τρία εκ των οποίων αφορούσαν σε νέες άδειες λατομείων. ΔΕΙΤΕ περισσότερα ΕΔΩ

 

Είναι η πρώτη φορά στο Δήμο Θάσου εδώ και 10 χρόνια που η δημοτική αρχή θα δώσει νέες άδειες. 

 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (ομάδες Χατζηεμμανουήλ, Χρυσάφη, Θεοδωρίδη) είχαν από καιρό εκφράσει την αντίθεσή τους στην έγκριση νέων αδειών. 

 

Φαίνεται ότι κατάφεραν να συνεννοηθούν ώστε να μπλοκάρουν τη συνεδρίαση αφού το απόγευμα της Τρίτης έδωσαν μεν το παρών έξω από την αίθουσα των συνεδριάσεων αλλά δεν εισήλθαν για να μην υπάρξει απαρτία. Σημειώνεται ότι η παράταξη του δημάρχου Θάσου, Λευτέρη Κυριακίδη, δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Σώμα – υπολείπεται ένας σύμβουλος. 

 

Η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την προσεχή Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 όμως για την ώρα δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις. 

 

Οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να καταφέρουν απόρριψη των νέων αδειών μόνο στην περίπτωση που έδιναν το παρών όλοι οι σύμβουλοί τους. Όμως κατά τον μήνα που διανύουμε, δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε αργία (Μαλλιαρός-Χρυσάφης) γιατί στο παρελθόν είχαν αρνηθεί να ψηφίσουν ποινές «λουκέτου» σε τοπικές επιχειρήσεις. 

 

Οι ποινές των δύο συμβούλων είναι προσωρινές και η δυνατότητα συμμετοχής τους σε συνεδριάσεις θα αποκατασταθεί από τον επόμενο μήνα. 

 

Η δημοτική αρχή δείχνει αποφασισμένη να περάσει τις νέες άδειες με κάθε τρόπο, είτε αυτό είναι σε περιόδους όπως η τωρινή που μπορεί να εξασφαλίσει τεχνητή πλειοψηφία, είτε με προσκλήσεις την τελευταία στιγμή ή σε ώρες που πολλοί σύμβουλοι δεν μπορούν να παραστούν. 

 

Την ίδια ώρα, το θέμα των νέων λατομικών αδειών έχει αρχίσει να συσπειρώνει πολίτες του νησιού οι οποίοι ετοιμάζονται να προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές εναντίον των αποφάσεων, όπως η πρόσφατη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. 

 

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Σώμα θα δώσει μια άδεια και αυτή θα ακυρωθεί στη συνέχεια. Είχε συμβεί και επί ημερών Λευτέρη Μερέση στο Δήμο Θάσου. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η νέα δημοτική αρχή στη Θάσο εισηγείται τώρα την έγκριση λατομικών αδειών σε 134.000 τετραγωνικά μέτρα δασικής γης

 

Κατά πληροφορίες, στο Δημαρχείο έχουν συσσωρευτεί δεκάδες αιτήματα (περίπου 30) για νέες λατομικές άδειες με επιχειρηματίες από τη Θάσο, την Καβάλα και άλλες περιοχές της χώρας να ζητούν πάνω από ενάμιση εκατομμύριο τ.μ. παρθένου δάσους για να το μετατρέψουν σε λατομεία. 

 

Ορισμένα από τα αιτήματα αφορούν σε εκτάσεις-μαμούθ, πέντε ή και δέκα φορές μεγαλύτερες από ένα συνηθισμένο λατομείο.