Ο κουραμπιές αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα προϊόντα της Καβάλας. Το ζωικό βούτυρο και η παχιά στρώση ζάχαρης άχνης, είναι δύο από τα βασικά υλικά του. 

 

Μαθήτριες στην πρώτη και τη δεύτερη τάξη του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας κατάφεραν να παρασκευάσουν μια πολύ πιο υγιεινή εκδοχή του φημισμένου παραδοσιακού γλυκίσματος.

 

Ο υγιεινός κουραμπιές τους δεν έχει ούτε ζάχαρη, ούτε βούτυρο, ούτε γλουτένη. Κάπως έτσι, πέρασαν το εμβληματικό αυτό γλύκισμα, που είναι ταυτισμένο και με την τοπική ιστορία της Καβάλας, σε μια νέα εποχή. 

 

Παρουσίαση της καινοτόμας μαθητικής επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη

Το προϊόν θα παρουσιαστεί την προσεχή Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη, στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση. 

 

Το εγχείρημά τους έγινε στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων /Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece), στο οποίο συμμετέχει και το 6ο Λύκειο Καβάλας. 

 

Έπονται και άλλα υγιεινά σνακ!

Μάλιστα ο κουραμπιές είναι το πρώτο βήμα αυτής της καινοτόμας μαθητικής επιχείρησης αφού οι μαθήτριες σκοπεύουν να προσθέσουν και άλλα υγιεινά σνακ στους κωδικούς τους.

 

Οι απαραίτητες πρώτες ύλες, τα υλικά συσκευασίας, η προώθηση και η μεταφορά των προϊόντων, καλύπτεται από χορηγίες τοπικών εταιριών. 

 

 

Η πρόκληση για το νέο κουραμπιέ

Η πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές, ήταν τεράστια: έπρεπε το γλυκό να διατηρεί στοιχεία της γεύσης που έχει η αυθεντική συνταγή αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να καταναλωθεί από κάποιον που προσέχει τη διατροφή του ή έχει δυσανεξία στη γλουτένη.

 

Και τα κατάφεραν! 

 

Τη θέση του λευκού αλευριού πήρε το αλεύρι χαρουπιού. Αντί της κλασικής λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, χρησιμοποίησαν ζάχαρη καρύδας. Το φρέσκο βούτυρο αντικαταστάθηκε από εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

 

Το μόνο που έμεινε ίδιο και απαράλλαχτο ήταν τα καβουρντισμένα αμύγδαλα

 

Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθειά τους. Ο νέος, υγιεινός κουραμπιές έχει γεύση που είναι κοντά στον παραδοσιακό κουραμπιέ, έχει ιδιαίτερη υφή και ένα σκούρο χρώμα που παραπέμπει περισσότερο σε σοκολάτα. 

 

Με απλά μέσα... στο σπίτι!

Οι εκπαιδευτικοί του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας βοήθησαν τους μαθητές να καταφέρουν τον στόχο τους. Η παρασκευή του γλυκίσματος και οι δοκιμές έγιναν σε οικιακές κουζίνες με την εποπτεία των εκπαιδευτικών Αναστασίας Τσακμάκη, Ανδρονίκης Μόσχου και Βασιλικής Παπαγιάννη που είναι υπεύθυνες του προγράμματος (οι δύο πρώτες διδάσκουν οικονομικά και η τρίτη μαθηματικά). 

 

Η όλη ιδέα είναι να μπορεί να παραχθεί ένα εμπορικό προϊόν από μία μικρή επιχείρηση, η οποία όμως διαθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης στην αγορά. Έτσι η ιδέα δεν περιορίστηκε μόνο στη συνταγή και τις δοκιμές αλλά επεκτάθηκε και στη συσκευασία η οποία αναφέρει όλα τα υγιεινά συστατικά, στο σχεδιασμό του λογότυπου με το οποίο θα γίνει αναγνωρίσιμο στην αγορά και στη διαφημιστική προώθηση που θα εξασφαλίσει τις πωλήσεις.