Δεν εγκαταλείπει, λέει, τον αγώνα ενάντια στην κεραία της ΥΠΑ στη Θάσο, ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Κυριακίδης, ο οποίος τονίζει σε ανάρτησή του: 

 

«Παρά τις δυσκαμψίες κάποιων Υπηρεσιών, το έργο της τοποθέτησης κεραιών στο Υψάριο δε θα πραγματοποιηθεί!!! Αυτό που δεν ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ και δεν ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ είναι ο αγώνας ΟΛΩΝ ΜΑΣ ενάντια στην εγκατάσταση οποιασδήποτε κεραίας!!! 

 

Οι δηλώσεις μου αλλά και η απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου είναι και ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες!!! Αν κάποιοι ψάχνουν για ριψάσπιδες ας γυρίσουν το βλέμμα τους οπουδήποτε θέλουν εκτός από εμάς!!!»

 

Απαιτούνται τώρα πιο σκληρές ενέργειες

 

Κι ενώ οι διατυπώσεις του δημάρχου Θάσου είναι σε απόλυτο τόνο, συνοδεύονται με πολλά θαυμαστικά για έμφαση και ένταση, ορισμένα γεγονότα που έχουν συμβεί δείχνουν ότι οι καιροί απαιτούν άλλες ενέργειες από τον Δήμο και όχι μόνο φιλικές συνεννοήσεις με κομματικούς φίλους ή ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου. 

 

Τώρα πρέπει ο δήμαρχος του νησιού να σπάσει και αυγά

 

 

Οι Θάσιοι ζητούν κλιμάκωση των πιέσεων 

 

Οι Θάσιοι που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, μετά τη χθεσινή δράση τους στο Υψάριο όπου «έπιασαν στα πράσα» την ΥΠΑ να στήνει κεραία (δείτε το σχετικό θέμα ΕΔΩ) ζητούν από τον Δήμο να μπει μπροστά και να εξασφαλίσει ότι θα σταματήσει το δούλεμα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. 

 

Η Θάσος απαιτεί παρεμβάσεις στα Υπουργεία και την ίδια την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, νομικές ενέργειες αλλά και ακτιβισμό αν χρειαστεί. 

 

Μπορεί να υπάρχει πολιτική στήριξη από την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, λόγω του ότι είναι Καβαλιώτης ο υπουργός, όμως το Υπουργείο Μεταφορών στο οποίο υπάγεται η ΥΠΑ, φαίνεται ότι έχει άλλη άποψη. 

 

Πολλώ δε μάλλον όταν η αναστολή των εργασιών δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη επίσημα ως απόφαση, παρά μόνο υπήρξε προφορική. 

 

Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για χρηματοδότηση της κεραίας μέσω ΕΣΠΑ

Τα πράγματα περιπλέκονται πολύ από το γεγονός ότι η περιβόητη κεραία της ΥΠΑ τυγχάνει της χρηματοδότησης (!) ενός άλλου Υπουργείου και συγκεκριμένα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο μέσω του ΕΣΠΑ επιδοτεί τις εργασίες που γίνονται ήδη στο Υψάριο με 300.000€. 

 

Με βάση έγγραφο του περασμένου μήνα, το οποίο φέρει και εγκρίσεις μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, μέσω ΕΣΠΑ το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών χρηματοδοτεί συγκεκριμένα την εγκατάσταση οικίσκων στο Υψάριο για τη στέγαση εξοπλισμού Αεροναυτιλίας και την μετεγκατάσταση των δεκτών του Τηλεπικοινωνιακού Σταθμού Θάσου, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται εγκατεστημένοι στη θέση Τoύμπα.

 

Στο έργο που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ περιλαμβάνεται και η περίφραξη με νατοϊκές προδιαγραφές μιας έκτασης 1.500 τ.μ με φράχτη ύψους δυόμιση μέτρων

 

Επίσης, μέσω ΕΣΠΑ πληρώνεται και η αναβάθμιση και συντήρηση ενός δρόμου περίπου 3,5 χλμ

 

Τώρα;

 

Πως θα σταματήσει ένα έργο του ΕΣΠΑ;

 

Η κατάσταση μάλλον είναι πιο μπλεγμένη από όσο φαινόταν…