Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια ειδικής τελετής, ο Θάσιος στην καταγωγή, διεθνούς κύρους επιστήμονας σήμερα, Γιώργος Χατζηιωάννου

 

Για αυτή τη μεγάλη στιγμή για την καριέρα του, πέρασαν 48 χρόνια από τότε που ο ίδιος πέρασε το κατώφλι του ΑΠΘ ως πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Χημείας. 

 

Μεσολάβησαν πέντε δεκαετίες σκληρών προσπαθειών και λαμπρής επιστημονικής καριέρας στο εξωτερικό. 

 

Ποιος είναι 

 

Ο Γεώργιος Χατζηιωάννου γεννήθηκε το 1953 στην Καβάλα και μεγάλωσε στη Θάσο, στο χωριό Σωτήρας. Ήταν παιδί μιας πολύ μικρής και φτωχής οικογένειας που όμως δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Μετά το δημοτικό σχολείο, αποφάσισε να συνεχίσει την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Καβάλα, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες. Έμεινε φιλοξενούμενος σε συγγενή του. 

 

Κατάφερε την εισαγωγή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1971, χωρίς να κάνει φροντιστήριο σε κανένα μάθημα! Έπειτα από 4 χρόνια αργότερα έλαβε το πτυχίο του στην Χημεία. 

 

Μια λαμπρή επιστημονική πορεία

 

Συνέχισε με διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο Louis Pasteur & Research Centre on Macromolecules (CNRS) του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου το 1980, όπου η υποτροφία που έλαβε από την Loreal τελικά του άλλαξε προσανατολισμό κι άφησε την πρώτη του επιλογή που ήταν να γίνει οινολόγος. 

 

Αυτό ήταν! Η έρευνα είχε μπει για τα καλά στη ζωή του και η πορεία του δεν συναντάται εύκολα. Όπως είπε ο ίδιος, βασική ώθηση στην καριέρα του έδωσε η παρουσία του στο ΜΙΤ, σε ένα από τα πιο σύγχρονα ερευνητικά κέντρα του κόσμου. 

 

Από το 2009 μέχρι και σήμερα είναι Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό στη Γαλλία κι επικεφαλής μεγάλης και σημαντικής ερευνητικής ομάδας. 

 

Διετέλεσε από το 1989 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Groningen (Ολλανδία) και από το 2001 στο Πανεπιστήμιο Louis-Pasteur του Στρασβούργου, ενώ παράλληλα ήταν προσκεκλημένος Καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Σουηδίας και του Βελγίου

 

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 395 ερευνητικές εργασίες και έχει γράψει βιβλία για τα οργανικά ηλεκτρονικά. Έχει δώσει 177 προσκεκλημένες ομιλίες σε συνέδρια. Έχει 45 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει επιβλέψει 56 διδακτορικούς φοιτητές και περισσότερους από 70 μεταδιδακτορικούς ερευνητές και προσκεκλημένους καθηγητές.

 

Εξελέγη επίτιμο μέλος της American Physical Society και έλaβε το Humboldt Research Award και το Sue Award από το French Chemical Society. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «La Recherche» Χημείας. Το 2016 εξελέγη Foreign Member of the US National Academy of Engineering.

 

Ο κατάλογος των επιστημονικών διακρίσεών του είναι πραγματικά ατελείωτος. 

 

 

Χωρίς χρήματα, χωρίς να γνωρίζει ξένες γλώσσες

 

Σε μια συγκινητική συνέντευξή του στην εφημερίδα του τόπου καταγωγής του, την «Θασιακή», ο Γιώργος Χατζηιωάννου είχε μιλήσει με γλαφυρότητα για τη Θάσο και την Καβάλα της δεκαετίας του ’50. Χρόνια φτώχειας και σκληρών προσπαθειών, όταν μπήκε στο Αριστοτέλειο χωρίς να κάνει φροντιστήρια, όταν έφυγε στο εξωτερικό χωρίς να γνωρίζει ξένες γλώσσες. 

 

Η ιστορία του είναι ένα «μάθημα ζωής» και κυρίως τόλμης, για πολλά νέα παιδιά. Η πορεία του στο εξωτερικό είναι ζηλευτή από πολλούς επιστήμονες. 

 

Σε εκείνη τη συνέντευξη, ο κ. Χατζηιωάννου είχε μιλήσει ακόμη για τις συναρπαστικές εξελίξεις που φέρνουν οι τεχνολογικές έρευνες, για το ηλεκτρονικό χαρτί, τα φωτοβολταϊκά… της τέντας, το… πλαστικό φως, τους ανιχνευτές των νέων iPhone και τον αυτοφορτιζόμενο φορητό υπολογιστή. 

 

Γιατί βραβεύτηκε από το ΑΠΘ 

 

Ο Γιώργος Χατζηιωάννου είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό στη Γαλλία. Αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και κύρος. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει επιτελέσει εξαιρετικό έργο στην Επιστήμη και την Έρευνα των Πολυμερικών Ημιαγωγών, Νανοδομικών Πολυμερικών Υλικών, Πολυμερών για την αποθήκευση και μεταφορά Πληροφοριών στα Οργανικά Ηλεκτρονικά και στα Συστήματά τους. 

 

Η επιστημονική του δράση έχει φέρει επανάσταση στις μεθοδολογίες χαρακτηρισμού υλικών με μοντέρνες τεχνικές σκέδασης, scanning probe και οπτικής φασματοσκοπίας. Προσέφερε σημαντικότατο έργο στην ανακάλυψη νέων μεθοδολογιών της Επιστήμης των Επιφανειών, ενώ έχει βαθιά κατανόηση της σχέσης μεταξύ της μοριακής δομής και των ιδιοτήτων των υλικών. 

 

Μέσω της πολύχρονης και πρωτοπόρας προσφοράς του στην Επιστήμη της Φυσικής και Χημείας των Υλικών, έχει διαπρέψει στην επιστήμη και προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες ως Καθηγητής σε πλήθος Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, ως μέλος Διεθνών Επιστημονικών Επιτροπών και έχει λάβει μεγάλο αριθμό διεθνών διακρίσεων.

 

Από το 2008 συνδιοργανώνει και έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες ως κύριο μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς πολυ-γεγονότος NANOTECHNOLOGY και των Διεθνών Συνεδρίων «International Symposium on Flexible Organic Electronics (ISFOE)» και «International Conference on Nanosciences and Nanotechnologies (NN)», που διοργανώνονται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ τα τελευταία 16 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. 

 

Μεταδίδει τη γνώση

 

Έχει εκπαιδεύσει πληθώρα αποφοίτων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ από το 1990 έως σήμερα, οι οποίοι υπό την επίβλεψή του έχουν κατακτήσει σημαντικότατες θέσεις στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα και έχουν ανοίξει νέα πεδία επιστήμης και έρευνας. 

 

Η προσφορά και οι δεσμοί που ανέπτυξε με το ΑΠΘ περιλαμβάνουν επίσης την πολυετή συνεργασία του με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και άλλα εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και τη συνεργασία για την υποβολή και πραγματοποίηση πλήθους ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει συνάψει πολυετείς συνεργασίες με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN για την πραγματοποίηση κοινών επιστημονικών δράσεων, για αμοιβαίες επισκέψεις επιστημονικού προσωπικού και για μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ του νέου Κέντρου ELORPrintTec που διευθύνει και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN. 

 

Τέλος, προσέφερε σημαντικότατες υπηρεσίες στην αναβάθμιση του διδακτικού, επιστημονικού και ερευνητικού έργου του ΑΠΘ ως μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης τμημάτων του ΑΠΘ, όπως το Τμήμα Χημείας, αλλά και άλλων Ινστιτούτων της χώρας, όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΕΚΕΤΑ και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΤΕ.

 

**Στις φωτογραφίες παρακάτω, ο Γιώργος Χατζηιωάννου στο εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό και σε συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ