γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Ούτε το 7% του έργου του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ δεν αντιστοιχεί στο Νομό Καβάλας σύμφωνα με τα στοιχεία του σχετικού διαγωνισμού της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) που είναι σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα, η Θράκη παίρνει τη μερίδα του λέοντος ή αλλιώς σχεδόν το 77% του έργου (περίπου 60% μόνο ο Έβρος και η Ροδόπη). 

 

Όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύει παρακάτω το KavalaNews.GR, με την ανάλυση των ειδών της προμήθειας, οι άλλοι νομοί της Περιφέρειας θα έχουν σε σχέση με την Καβάλα διπλάσιες έως και πενταπλάσιες συνδέσεις! 

 

Αντιμετωπίζουν την Καβάλα σαν ένα… μικρό χωριό 

 

Ο διαγωνισμός που βγήκε στη δημοσιότητα, μαζί με άλλους δύο, εν μέσω Δεκαπενταύγουστου, αφορά σε προμήθεια υλικών για το έργο και συγκεκριμένα για σταθμούς διανομής, σταθμούς μέτρησης, οικιακούς και βιομηχανικούς μετρητές κ.α. 

 

Ο αριθμός των «έξυπνων μετρητών» που θα προμηθευτεί η ΔΕΔΑ για κάθε πόλη δείχνει πως ούτε μπήκαν πληθυσμιακά κριτήρια, ούτε υπήρξε κάποιος σχεδιασμός ισότιμης αντιμετώπισης των περιοχών, στην αρχική τουλάχιστον διείσδυση του αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

 

Ενδεικτικά: η ΔΕΔΑ θα προμηθευτεί για την πόλη της Καβάλας μόλις 260 μετρητές ενώ για την πόλη της Κομοτηνής 1.000 μετρητές (σχέση 1 προς 4). Ο Έβρος θα έχει πενταπλάσιους μετρητές από την Καβάλα, η Ξάνθη τριπλάσιους και η Δράμα υπερδιπλάσιους. 

 

Αν αναλύσει κανείς περαιτέρω τα χαρακτηριστικά των μετρητών που θα προμηθευτεί η ΔΕΔΑ, τότε οι ανισότητες είναι ακόμη εντονότερες μιας και οι απλοί, μικροί μετρητές για σπίτια που θέλουν π.χ. να βάλουν έναν καυστήρα αερίου, είναι μόλις 160 για την Καβάλα αλλά 800 για την Κομοτηνή ή 900 για τον Έβρο

 

Πώς δέχεται η Περιφέρεια ΑΜΘ τέτοια ανισοκατανομή όταν πληρώνει κι αυτή για το έργο; 

 

Σε επίπεδο ποσοστών, στο νομό Έβρου (Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα) αντιστοιχεί το 1/3 του έργου ή 33%, στην Κομοτηνή το 1/4 του έργου ή 25,5%, ενώ Δράμα και Ξάνθη είναι έκαστη σε ποσοστά 17-18% του έργου, με ένα ποσοστό μόλις 7% να περισσεύει για την Καβάλα.

 

Μέχρι τώρα, ήταν ήδη γνωστό ότι Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή θα έχουν χρονική προτεραιότητα στην ανάπτυξη του δικτύου γιατί είναι πιο εύκολο να αρχίσει από εκεί το έργο, μιας και ήδη υπάρχει αξιόλογο υφιστάμενο δίκτυο κορμού. Ήταν επίσης γνωστό ότι η Καβάλα που αρχικώς δεν περιλαμβανόταν στο σχεδιασμό, τελικά εντάχθηκε, ενώ προβλέφθηκε και ο διπλασιασμός του συνόλου των συνδέσεων. 

 

Αυτό που δεν περίμενε κανείς ήταν να υπάρξει τόσο μεγάλη ανισοκατανομή του έργου μεταξύ των πέντε νομών της Περιφέρειας ΑΜΘ. 

 

Όταν μάλιστα το έργο πληρώνεται και από την ίδια την Περιφέρεια ΑΜΘ (μέσω επιχορήγησης αλλά και μέσω δανείου!) θα ήταν πολιτικώς ορθό να εξασφαλιστεί ότι ίδιος περίπου αριθμός πολιτών από κάθε νομό θα έχει πρόσβαση στο αγαθό του φυσικού αερίου ή αλλιώς στην προσιτή θέρμανση. 

 

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τον διαγωνισμό που αφορά στην ΑΜΘ (3.900 μετρητές), «τρέχουν» άλλοι δύο διαγωνισμοί για την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα (6.400 μετρητές). Ανισοκατανομές υπάρχουν κι εκεί αφού υπάρχουν πόλεις, όπως η Λαμία και η Χαλκίδα, για τις οποίες προβλέπονται από 1.300 μετρητές για την κάθε μία αλλά και η Κατερίνη με 1.120 μετρητές. 

 

Επίσης, πέρα από τους 10.000 περίπου μετρητές που προμηθεύεται η ΔΕΔΑ με τους 3 παραπάνω διαγωνισμούς, έχει ήδη πραγματοποιήσει διαγωνισμούς που βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης για επιπλέον 1.500 μετρητές, εκ των οποίων μερικές δεκάδες αφορούν σε Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή αλλά κανείς σε Καβάλα. 

 

Πόσα σπίτια θα συνδεθούν σε κάθε πόλη 

 

Το θέμα δεν προέκυψε τώρα «από το πουθενά». Είχε προειδοποιήσει εγκαίρως και το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) όταν είχαν δοθεί από τη ΔΕΔΑ τα χιλιόμετρα δικτύου που θα αναπτυχθεί αλλά και ο αριθμός οικιακών και εμπορικών συνδέσεων. 

 

Είναι ενδεικτικό ότι ο προγραμματισμός της ΔΕΔΑ προβλέπει ότι έως το 2021 η πόλη της Καβάλας θα έχει 524 οικιακές συνδέσεις ενώ η μικρή Ορεστιάδα θα έχει 622, η Ξάνθη 1.488, η Δράμα 1.527, η Αλεξανδρούπολη 1.611 και η Κομοτηνή 1.867 οικιακές συνδέσεις. 

 

 

Γιατί είναι σημαντικό για τους Καβαλιώτες

 

Μέσα στην επόμενη τριετία, όπως δείχνει ο σχετικός προγραμματισμός, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν οι πρώτες συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων της ΑΜΘ στο δίκτυο φυσικού αερίου. 

 

Η εμπειρία από την εμπορική διάθεση του αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι οι πρώτοι καταναλωτές που θα συνδεθούν στο δίκτυο, παίρνουν ως δώρο και τα τέλη σύνδεσης αλλά και το κόστος του μετρητή

 

Από τα στοιχεία του μεγάλου διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη, γίνεται πλέον σαφές ότι τα περισσότερα «δώρα» θα τα λάβουν οι κάτοικοι της Θράκης, στους οποίους αντιστοιχεί περισσότερο από το 77% των μετρητών που προμηθεύεται τώρα η ΔΕΔΑ. 

 

Το θέμα «στα χέρια» Μέτιου & Μουριάδη 

 

Η νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας και κυρίως η νέα διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, που θα αναλάβουν καθήκοντα από 1η Σεπτέμβρη, οφείλουν να πιέσουν ώστε η πόλη της Καβάλας να φτάσει τουλάχιστον στο επίπεδο της Δράμας και της Ξάνθης στο σχεδιασμό νέων συνδέσεων. Να πιέσουν δηλαδή για να τριπλασιαστούν οι συνδέσεις που προγραμμάτισε η ΔΕΔΑ για την Καβάλα. 

 

Όσο και να αποτελούν ακόμη και σήμερα «υπαρκτό λόγο» και «σοβαρή δικαολογία» οι «εθνικοί λόγοι για τη Θράκη», δεν πρέπει κανείς να αγνοεί ότι με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία (απογραφή 2011 και μετέπειτα αναθεωρήσεις) οι πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης έχουν ήδη ξεπεράσει σε πληθυσμό την Καβάλα. 

 

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ δεν ισχύουν πλέον οι ανισότητες που ίσχυαν τη δεκαετία του ’80. Από την «τυφλή» και «οριζόντια» στήριξη της ανάπτυξης στη Θράκη που προωθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, τείνουν πλέον να διαμορφωθούν αντίστροφες ανισότητες, αν δεν έχουν ήδη διαμορφωθεί.