Με την κεντρική του προεκλογική ομιλία στα Λιμενάρια, το βράδυ της Παρασκευής, ολοκληρώνει ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, την προεκλογική του εκστρατεία για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Την Πέμπτη το βράδυ θα μιλήσει στον Πρίνο. 

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μόνο για τη Θάσο», μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαΐου στον Λιμένα, έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, κάνοντας λόγο για «επιχειρηματίες που πλούτισαν πάνω στις πλάτες των Θασίων, που θέλουν πάλι να γίνουν ρυθμιστές των εκλογών». 

 

«Δήμαρχο στη Θάσο δεν βγάζουν πλέον οι μαρμαράδες» είπε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, αναφέροντας λεπτομέρειες σχετικά με το πως χειρίστηκε το μείζον αυτό οικονομικό και περιβαλλοντικό θέμα. Μεταξύ άλλων είπε: 

 

«Είμαστε η δημοτική αρχή που πολλαπλασίασε από το πρώτο κιόλας έτος τα δημοτικά έσοδα από τις επιχειρήσεις μαρμάρου, χωρίς να δώσει ΚΑΜΙΑ νέα άδεια. Επί ημερών μας έγιναν οι πρώτες αποκαταστάσεις λατομείων και εφαρμόστηκαν αυστηρότατοι περιβαλλοντικοί κανόνες, μη διστάζοντας να προχωρήσουμε και σε διοικητικές αποβολές όσων παρανομούσαν. 

 

Διασφαλίσαμε ότι οι λατομικές επιχειρήσεις πληρώνουν κανονικά για τους φυσικούς πόρους που εκμεταλλεύονται. Ο Δήμος Θάσου έπαψε να ‘χαρίζει’ στους μαρμαράδες. Από την ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση, τριπλασιάσαμε τις ετήσιες δημοτικές εισπράξεις από τις επιχειρήσεις μαρμάρου. Μέσα σε 7 χρόνια εισπράξαμε όσα είχαν εισπραχθεί μέσα σε μια 25ετία. 

 

Δεν κηρύξαμε πόλεμο. Βάλαμε όμως αυστηρούς κανόνες και τους εφαρμόσαμε με ευλάβεια. Πρώτο μέλημα το συμφέρον της Θάσου και η προστασία του περιβάλλοντός της. 

 

Βγάλαμε σε δημοπρασία πεταμένους όγκους μαρμάρου που είχαν εγκαταλείψει οι επιχειρηματίες του αμαρτωλού παρελθόντος του νησιού, ενισχύονταςτα δημοτικά ταμεία. Αποκαταστάθηκαν 6εγκαταλελειμμένα λατομεία. Είμαστε η πρώτη διοίκηση του Δήμου που απαίτησε και εξασφάλισε αποκατάσταση λατομείων. Προτείναμε στην κυβέρνηση τη νομοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων υπόγειας εξόρυξης μαρμάρου που δεν αφήνουν ‘πληγές’ στο τοπίο.  

 

Με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) μπήκαν για πρώτη φορά κανόνες που θωρακίζουν τη Θάσο για τις επόμενες δεκαετίες. Δεν είναι πλέον δυνατή η λειτουργία λατομείου οπουδήποτε στο νησί, όπως παλιά, αλλά σε μία καθορισμένη και μικρή ορεινή ζώνη, εκεί που ήδη υπάρχει αντίστοιχη δραστηριότητα. 

 

Κι όπως αντιμετωπίσαμε στις εκλογές του 2014 όσους επιχειρηματίες έχασαν τη βολή τους, με το ίδιο θάρρος και την ίδια ειλικρίνεια θα το πράξουμε και τώρα. Η Θάσος δεν θα γυρίσει δεκαετίες πίσω. Δεν θα κάνει τη χάρη σε επιχειρηματίεςπου πλούτισαν πάνω στις πλάτες των Θασίων, που θέλουν πάλι να γίνουν ρυθμιστές των εκλογών

 

Το δίλημμα είναι πιο σαφές από ποτέ. Η Θάσος δεν έχει σήμερα την πολυτέλεια για πειράματα με μαθητευόμενους δημάρχους που δεν έχουν διατελέσει ούτε καν δημοτικοί σύμβουλοι. Πολύ περισσότερο, το νησί δεν αντέχει το πισωγύρισμα στην εποχή Μερέσηκαι στους αποτυχημένους συνεργάτεςτου, που σήμερα εμφανίζονται ως το ‘νέο’και το ‘άφθαρτο’. 

 

Οι πολίτες δεν θα εμπιστευτούν οποιονδήποτε έχει‘οφειλές’, ‘γραμμάτια’και‘υποχρεώσεις’ σε πολιτικούς μέντορες και χορηγούς. Δεν πείθονται από ‘φούσκες’. 

 

Οι Θάσιοι δεν θα επιλέξουν τον ‘εκλεκτό’ μιας κομματικής μειοψηφίας, ούτε κάποιας επιχειρηματικής ελίτ. Δεν είναι ώρα ούτε για πειράματα, ούτε για πισωγυρίσματα. 

 

Ζητούμε από τους Θάσιους την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΣΟ. Ζητούμε να στηρίξουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα των επόμενων ετών, το Project2020, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.project2020.gr».