Έχοντας αποσπάσει τρία πανελλαδικά και διεθνή βραβεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Δήμος Θάσου βάζει τώρα στόχο τα Μηδενικά Απορρίμματα μέσα από το πρόγραμμα ZeroWaste

 

Από αυτό το καλοκαίρι, εκτός από τους πράσινους (μικτά) και μπλε (ανακυκλώσιμα) κάδους και τους κώδωνες γυαλιού, μπαίνουν στην καθημερινότητα των πολιτών οι καφέ κάδοιγια τα οργανικά απορρίμματα και οι κίτρινοι κάδοιγια το χαρτόνι. 

 

Αυξάνουμε το επίπεδο διαλογής στην πηγή και με έναν επιπλέον τρόπο: δημιουργώντας τα λεγόμενα «Πράσινα Σημεία» για τα ογκώδη απορρίμματα αλλά και αυτά που προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση, στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας. Επιπλέον μέριμνα υπάρχει για τις μπαταρίες αλλά και τις ηλεκτρικές συσκευές. 

 

Στόχος είναι η Θάσος να σταματήσει να μεταφέρει με φέρι μπόουτ τα σκουπίδια της στην ηπειρωτική πλευρά της χώρας, κάτι που σήμερα επιβαρύνει σημαντικά τα δημοτικά ταμεία. Το αναπτυξιακό μας σχέδιο Project2020 προβλέπει ολική διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στα γεωγραφικά όρια του νησιού, με βάση τα όσα ορίζει η αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

 

Ο Δήμος Θάσου δημιουργεί το Κέντρο Ανακύκλωσηςκαι συνεχίζει την καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για να κατακτήσει ακόμη υψηλότερο ποσοστό στην ανακύκλωση των απορριμμάτων. Δημιουργούμε επίσης την Μονάδα Κομποστοποίησης, η οποία θα παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ (λίπασμα) για δωρεάν διάθεση στους αγρότες του νησιού αλλά και οικιακή χρήση σε κήπους. 

 

Με τις δύο αυτές μονάδες, θα δημιουργηθούν δεκάδες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας έτσι τα επίπεδα απασχόλησης στο νησί, τόσο τους θερινούς, όσο και τους χειμερινούς μήνες. Μέσα από τις δράσεις της Κυκλικής Οικονομίας, η Θάσος αντλεί ευρωπαϊκά κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από μία Ευρωπαϊκή Ένωσηπου δεν χρηματοδοτεί τίποτα που να ρυπαίνει. 

 

Είμαστε η δημοτική αρχή που έκλεισε και την τελευταία παράνομη χωματερή στη Θάσο, κάθε πληγή ρύπανσης και μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, βάζοντας τάξη στο άναρχο τοπίο των περασμένων ετών. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε. 

 

Ο Δήμος Θάσου για πρώτη φορά στην ιστορία του, αλλά και στην ιστορία της νησιωτικής Ελλάδας, διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο ολικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Αποτελούμε πλέον τον «πιλότο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της ΕΕ στα θέματα της κυκλικής οικονομίας. 

 

Την πορεία αυτή του Δήμου δεν θα την αλλάξουμε με καμία θυσία γιατί βασίζεται στο πλέον σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο και βρίσκεται απέναντι σε μια νοοτροπία, που αν δεν αλλάξει, θα καταστρέψει οικολογικά και οικονομικά το νησί μας.

 

Ζητούμε από τους Θάσιους την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΣΟ. Ζητούμε να στηρίξουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα των επόμενων ετών, το Project2020, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.project2020.gr

 

Κώστας Χατζηεμμανουήλ 

Υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου 

Επικεφαλής του συνδυασμού «Μόνο για τη Θάσο»